Pariisi taevas kiirgav hiiglaslik laservihk aitab tabada müüoneid

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pariisi Ladina kvartalis asuvast observatooriumist edastatud laserkiir.
Pariisi Ladina kvartalis asuvast observatooriumist edastatud laserkiir. Foto: AFP / Scanpix

Pariisi kõrgeima hoone, 210 meetri kõrguse Montparnasse Toweri katusele paigutati müüonite detektor. Nende raskesti tabatavate algosakeste registreerimiseks kasutatakse aga Pariisi observatooriumist edastatud laserkiire impulsse.


Müüonid on algosakesed, mis sarnanevad elektronidega, kuid on nendest märgatavalt raskemad ja tekivad kosmiliste kiirte põrkumisel kõrgema atmosfäärikihiga. Looduses neid palju ei esine, sest nad lagunevad üsna kiiresti, kuid võimsate laserkiirte abil on neid võimalik tekitada ja uurida, kirjutas physorg.com.

Niinimetatud «kosmilise ooperi» nime kandva ürituse korraldajad soovivad sellega tõmmata tähelepanu sajandi alguses tehtud eksperimendile, kui saksa füüsik Theodor Wulf kasutas 1910. aastal Pariisi sümboliks olevat Eiffeli torni atmosfääri ionisatsiooni mõõtmiseks, kirjutas Briti väljaanne Daily Telegraph.

Üritus on ka osa üle-euroopalisest teadusfestivalist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles