Atko-Meeme Viru mälestuseks luuakse spordistipendium

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Atko-Meeme Viru oli ka Eesti karskusliikumise eestvedaja, kes propageeris tervislikke eluviise igal võimalusel. Professor Viru armastas muuhulgas ka igal hommikul jalgrattaga sõitmas käia.
Atko-Meeme Viru oli ka Eesti karskusliikumise eestvedaja, kes propageeris tervislikke eluviise igal võimalusel. Professor Viru armastas muuhulgas ka igal hommikul jalgrattaga sõitmas käia. Foto: Ain Protsin.

Tartu Ülikooli sihtasutuse juurde luuakse stipendium liikumis- ja sporditeadlastele. Laupäeval läheb allkirjastamisele emeriitprofessor Atko Viru stipendiumi statuut, millega on kavas toetada liikumis- ja sporditeaduste alase uurimistöö tegijaid kõigis Eesti avalik-õiguslikes kõrgkoolides.


Samal päeval avab ülikooli kehakultuuriteaduskond Jakobi 5 asuvas õppehoones kolmandal korrusel ka prof Atko-Meeme Viru bareljeefi, vahendas Tartu Ülikool. Bareljeefi autor on skulptor Airike Taniloo-Bogatkin.



Stipendiumi statuudi allkirjastavad Atko Viru bareljeefi avamisel stipendiumi asutajad Eesti Olümpiaakadeemia president Neinar Seli, TÜ kehakultuuriteaduskonna dekaan professor Mati Pääsuke ja TÜ sihtasutuse juhatuse liige Ruth Kotsar.



Õpiraha saavad taotleda Eesti avalik-õiguslike kõrgkoolide doktorandid, noored teadlased ja õppejõud, kes on saavutanud oma liikumis- ja sporditeaduste alases teadustöös silmapaistvaid tulemusi.



Lisaks peab stipendium kaasa aitama liikumis- ja sporditeaduste populariseerimisele, kehalise kasvatuse ja spordi alase kõrghariduse, tervist väärtustava eluviisi ja olümpialiikumise edendamisele Eestis.



Atko-Meeme Viru (07.09.1932–21.10 2007) lõpetas Tartu Ülikooli arstiteaduskonna kehakultuuriosakonna 1955. aastal. Ta oli väljapaistev teadlane ja õppejõud, kes viis Eesti sporditeaduse rahvusvahelisele areenile.



Professor Viru on avaldanud arvukalt teadusartikleid ja monograafiaid ning juhendanud 40 edukalt kaitstud kandidaadi- ja doktoriväitekirja. Tema teadustöö käsitles peamiselt spordifüsioloogiat ja -biokeemiat, kuid ta tundis hästi paljusid liikumis- ja sporditeaduste valdkondi.



Viru oli Tartu Ülikooli kehakultuuriteaduskonna dekaan aastatel 1973–1989, Eesti Olümpiakomitee asepresident aastatel 1989–2000 ning Eesti Olümpiaakadeemia asutajaid ja selle organisatsiooni esimene president.



Eesti Olümpiaakadeemia (EOA) on Eesti Olümpiakomitee struktuuriüksus, mille eesmärgiks on olümpialiikumise edendamine Eestis, tehes seda olümpismi filosoofia selgitamise ja levitamise, olümpismialase hariduse väärtustamise ning erinevate olümpiaharidusprojektide teostamise kaudu.



Neinar Seli on Tartu Ülikooli kehakultuuriteaduskonna vilistlane (1981). Bioloogiateaduste kandidaadi kraadi kaitses ta 1990. aastal professor Atko-Meeme Viru juhendamisel. Ta on Eesti Olümpiaakadeemia president (alates 2005), Eesti Olümpiakomitee asepresident (alates 2008) ja Eesti Kergejõustikuliidu aupresident (2007).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles