Hiidsisalikud sõid liigikaaslasi?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiidsislikud sõid liigikaaslasi? Kunstniku nägemus Gorgosaurusest
Hiidsislikud sõid liigikaaslasi? Kunstniku nägemus Gorgosaurusest Foto: Wikipedia.org

Kanada Alberta ülikooli paleontoloog Phil Bell leidis 70 miljoni aasta vanuse tõendi selle kohta, et hiidsisalikud sõid liigikaaslasi.

Bell uuris 1996. aastal Lõuna-Albertast leitud Gorgosauruse lõualuud, kirjutab scienecedaily.com.

Teadur leidis lõualuult märke, mis viitasid liigikaaslaste söömisele. Selleks oli ühe teise lihasööja hiidsisaliku hambajäänus.

«Aset leidis kahe hiidsisaliku vaheline võitlus. Lõualuul on märke haavast, mis ei paranenud ja oletatavalt suri see hiidsisalik üsna varsti pärast võitlust. Stsenaariume on kaks – kas ründaja võitles, tappis ja sõi teise hiidsisaliku ära või ohver oli juba varem surnud ja valmis söömiseks,» selgitas Bell.

Lõualuul leiduva vigastuse uurimine näitas, et see tekitati  jõuga, milleks on võimelised kaks tonni kaaluvad valgehaid.

«Haid on siinse uurimuse juures heaks võrdlusmaterjaliks. Ka nende hambad murduvad võideldes tihtipeale ja jäävad ohvrisse,» selgitas paleontoloog.

Fossiilileiud näitasid, et praeguse Alberta aladel leidus kõige enam just Tyrannosaurus rex`i väiksemat sugulast, kümnemeetrist Gorgosaurust.

See viis Belli mõttele, et nii ründaja kui ka ohver võisid olla Gorgosaurused.

Siiani oli maailmas teada ainult üks hiidsisalike liigikaaslaste söömise juhtum. Tõendid selle kohta leiti 2007. aastal Madagaskarilt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles