Tsunami tekitas legendi Atlantisest?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Satelliitfoto Santorinist
Satelliitfoto Santorinist Foto: Wikipedia.org

Teadlaste sõnul võis legendi Atlantisest luua vulkaanipurske ja maavärina tagajärjel tekkinud tsunami.

Uurijate kinnitusel jõudis Vahemere keskosas tekkinud tsunami tänapäeva Iisraeli rannikule, kirjutab LiveScience.

Vahemerre olevat 30 miljonit aastat tagasi tekkinud suur saar, millest suurem osa neli miljonit aastat hiljem uuesti merepõhja vajunud. Siis jäänud alles väike ümmargune saar.

Vahemere piirkonnas toimus 1550 aastal eKr suur vulkaanipurse, mis peaaegu hävitas Santorini ehk Thira saare. Kaks kolmandikku saarest jäi vee alla ja ülejäänud osa kattis 40-meetrine laavakiht. Sellega koos hävines ka Egeuse kultuur.

Tänapäeval koosneb Kreeka Küklaadide lõunaosas olev saar kolmest osast, mis on vulkaankraatri serva jäänukid.

Uurijate arvates võis vulkaanipurske ja sellest tekkinud tsunami olla need, mis tekitasid Atlantise legendi.

«Pole välistatud, et just see looduskatastroof, mis pühkis maa pealt tollase kõrgkultuuri, pani aluse legendile uppunud tsivilisatsioonist. Sajandeid ei teatud, kui suur mõju sellel katastroofil oli,» selgitasid teadlased.

Teadlaste tehtud uuringu kohaselt jõudis tsunami Santorini juurest 1000 kilomeetri kaugusele Vahemere idarannikule, jättes näiteks Iisraeli rannikule rohkem kui poole meetri paksuse tuha ja mudakihi.

Teadlased uurisid ka Iisraelis Caesarea rannikuala ning avastasid seal pinnasekihi, mille tekkimise aeg kattus Santorini vulkaanipurske ajaga.

«Uurisime Rooma ja Bütsantsi ajastu tsunamide kohta, kuid avastasime veelgi vanema looduskatastroofi. Seal olev materjal – liiv, kivid ja keraamikatükid viitasid Santorinile,» selgitasid uurijad.

Need leiud toetavad teooriat, et Santorini vulkaanipurse ja sellest tekkinud järelmõjud olid väga laiaulatuslikud.

«Just tsunami põhjustatud dramaatilised muutused inimeste elus võisid panna aluse legendile hukkunud Atlantisest. 1550. aastate paiku eKr oli Vahemere piirkonnas arenenud kultuur ja kaubandus. Looduskatastroof aga pühkis kõik selle minema, tekitades nii loodusvarade puudust kui ka rikkuse vähenemist,» selgitasid teadlased.

Nad lisasid, et legendi tekkele panid aluse inimesed, kes sellest kataklüsmist ellu jäid.

«Nad nägid linnu ja ehitisi vee alla kadumas ning sellest jäeti järgnevatele põlvedele mitmeid lugusid,» nentisid uurijad.

Santorini tsunami paremaks rekonstrueerimiseks plaanivad teadlased uurida Kreeta saare ja Türgi lääneosa pinnasekihte. Neid kahte piirkonda mõjutas tsunami kõige enam.

«Pole välistatud, et ka tulevikus võib Vahemere piirkonnas midagi samalaadset tekkida. Uuring aitab luua pilti tsunami mõjust rannikuäärsetele linnadele,» laususid teadlased.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles