Uus seade näeb läbi seinte

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lennart Rikk / Postimees.ee

Utah' ülikooli teadlased ehitasid valmis raadiolainete vastuvõtjatel põhineva seadme, mis võib tulevikus aidata politseil kurjategijaid kinni püüda või pantvange vabastada, samuti tuletõrjujatel põlevast hoonest hädasolijaid leida.


Joey Wilson ja Neal Patwari kasutasid raadiotomograafuuringut, mille abil saab inimesi ja muid objekte tuvastada ja nende liikumist jälgida odavate raadiolaineid saatvate ja vastuvõtvate seadmetega, vahendab Tartu Ülikooli tehnoloogiapotaal

Novaator

LiveScience'it.

Tehnoloogia kontrollimiseks paigutasid teadlased 28 raadiost koosneva juhtmeta võrgustiku ümber neljakandilise siseruumi ja sama suure maa-ala ümber õues. Raadiod asetati 1,2 meetri kõrguste plasttorude otsa, et mõõtmised toimuksid umbes inimese rinnakõrguselt.

Kui inimene jalutas raadiosaatjatega ümbritsetud ruumis, mõõdeti raadiosignaalide tugevust kõigi saatjate vahel. Andmete ümbertöötlemisel saadi pilt liikuvast inimesest arvutiekraanile. Edasiarendatult võimaldas sama meetod näha teadlastel ka läbi seinte. 34 raadiosaatjat võimaldasid teadlastel jälgida inimese liikumist läbi telliskiviseina.

Erinevalt radaritest, mis mõõdavad objektilt tagasipõrkunud raadiosignaale, mõõdetakse raadiotomograafuuringus varje raadiolainetes. Varjudeks on ennekõike nõrgenenud signaalid, mis tulenevad laine liikumisest läbi inimese või objekti.

Wilson ja Patwari kogusid andmeid raadiosignaalide tugevuse kohta esmalt tühjalt alalt ja seejärel samalt alalt, kui sealt inimene läbi kõndis. Nende andmete põhjal töötasid teadlased välja matemaatilised valemid, mida kasutati arvutiprogrammis nõrgenenud raadiosignaalide pildiks muutmiseks.

Teadlaste sõnul saavad sellised signaalid liikuda läbi tõkete, näiteks seinte, puude ja suitsu, ning töötavad loomulikult ka pimedas.

Kuigi süsteem on alles arendamisjärgus, arvas Patwari: «Plaani järgi saaksid tuletõrjujad ja politseinikud ohtlikku hoonesse sisenemise asemel hoone ümber paigutada kümneid selliseid raadioid ning näeksid nende abil, kus inimesed hoone sees liiguvad. Seadmed on odavad ja korduvkasutatavad, pärast uurimise lõppu saab need lihtsalt kokku korjata.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles