Kaheaastasel poisil on Einsteiniga võrdne IQ

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Albert Einstein
Albert Einstein Foto: PAL/Scanpix

Kaheaastasest inglise poisist sai üliintelligentsete inimeste klubi Mensa noorim liige. Tema IQ on väidetavalt sama kõrge kui kuulsal füüsikul Albert Einsteinil.


Kahe aasta ja viie kuu vanuse Oscar Wrigley vanemad meenutavad, et pisike geenius hakkas rääkima üheksakuuselt ning 18-kuuselt luges ta vannis istudes juba tähestikku ette, kirjutab News.com.au.



Kaheselt koosnes poisi sõnavara juba tuhandetest sõnadest, samal ajal kui tavalapsed oskavad selles vanuses kasutada vaid viitkümmend sõna.

Poisi IQ tasemeks on praegu määratud 160, sest 45-minutilise Stanford-Binet' testiga ei ole lihtsalt võimalik kõrgemat tulemust mõõta.

Oscar sisustab oma aega sellega, et räägib isale ja emale näiteks sellest, kuidas pingviinid paljunevad või kuulab klassikalise muusika sümfooniaid, tabades iga eraldi instrumendi.

Poisi isa Joe on täiesti valmis selleks, et poeg teda ühel heal päeval idioodiks nimetab.

Dr Peter Congdon Londoni andekate laste infokeskusest kinnitab, et Oscari intelligentsus on ülikõrge. Tema sõnul esineb temasuguseid vaid üks saja tuhande kohta.

Oscar elab koos oma IT-spetsialistist isa ja koduperenaisest emaga Inglismaal Readingis. Kumbki vanematest ei hiilga erilise IQ-ga, kuid Oscari emapoolne onu oli samuti imelaps, kes astus ülikooli juba 13-aastaselt.

Isa Joe sõnul armastab Oscar kõike küsida, talle meeldib muusika ning jõuludeks palus pisipoiss endale saksofoni kinkida. Ka ema Hannah tunneb andeka poja üle uhkust ja kiidab tema hämmastavat sõnavara ning lausete moodustamise oskust.

Suurbritannia Mensa klubi tegevjuhi John Stevenage'i hinnangul on Oscaril väga suur potentsiaal. Oscar on ka kõige noorem laps, kes kunagi klubiga liitunud on.

Mensa liikmeks võib saada inimene, kelle IQ on vähemalt 148, normaalseks peetakse intelligentsuse taset, mis jääb 85 ja 115 vahele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles