Andromeeda galatika pakub teadlastele pidevalt midagi uut

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andromeeda galaktika
Andromeeda galaktika Foto: SCANPIX

USA kosmoseagentuuri NASA satelliit Swift tegi Andromeeda galaktikast kõrgresolutsioonilisi väga selgeid pilte.

Meie Linnutee naabergalaktikat Andromeedat tuntakse ka kui M31, kirjutab Scinecedaily.com.

Selles galaktikas on umbes üks triljonit tähte ja see on kohalikus galaktikagrupis suurim. See galaktikagrupp moodustub Linnuteest, Andromeedast, M33st ja veel 45 kääbusgalaktikast.

Swifti abil uurivad teadlased tavaliselt kaugeid kosmilisi plahvatusi, kuid nüüd pöörati teleskoop Linnutee kosmilise naabri suunas.

Swifti programmi teadlase Stefan Immleri sõnul saadi pilte noortest tähtedest ja suurtest tähekogumikest.

«Kasutasime Andromeda uurimisel ja pildistamisel ultraviolett filtreid. See aitas meil varasemast paremini ja detailsemalt uurida M31 tähtede tekkeprotsessi,» selgitas teadlane.

Kokku tegi Swift Andromeedast 330 pilti, andes sellest galaktikast pildi 24 tunni jooksul.

Andromeeda galaktika ääreosade ja tähtede spektrite uurimine näitas, et umbes 700 miljonit aastat tagasi põrkas ta kokku teise galaktikaga.  Samuti võis Andromeeda spiraalne struktuur tekkida just selle tõttu.

1885. aastal M31 keskosas toimunud täheplahvatus oli nii ere, et seda oli Maal palja silmaga näha. See oli esimene kord, mil Linnuteest väljaspool toimunud supernoova registreeriti.  

«Iga saja aasta jooksul peaks M31 sarnastes galaktikates üks supernoova ehk tähesurm ette tulema. Võib-olla ei tule meil seda enam kaua oodata,» selgitas Immler.

Teadlaste kinnitusel on Linnutee naabergalaktikal kaksiktuum. See arvatakse olevat tekkinud sellest, et Andromeeda «neelas alla» ühe oma kääbusnaabritest.

Andromeeda keskel asub suur must auk, mille mass on umbes 100 miljonit Päikese massi.

2005. aasta novembris välja saadetud Swift on avastanud rohkem kui 400 gammakiirguse purset – suuri massiivseid plahvatusi, mida seostatakse mustade aukude tekkega.

Andromeeda galaktika ehk Andromeeda tähesüsteem ehk Andromeeda udu on meie Linnutee galaktika naabergalaktika.

Seda 2,9 miljoni valgusaasta ehk 920 kiloparseki kaugusel asuv spiraalgalaktikat tähistatakse M31 või NGC 224. Ta asub Andromeeda tähtkujus.



Kommentaarid
Copy
Tagasi üles