Harakad tunnevad kaotusvalu ja peavad «matuseid»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Harakas
Harakas Foto: Wikipedia.org

Zooloogide kinnitusel on harakad võimelised kaaslase surma puhul leina tundma ning peavad isegi midagi matuselaadset.

Teadlased lisasid, et need linnud kogunevad kaaslase surnukeha ümber ja asetavad ta peale lilli ja taimi, kirjutab The Telegraph.

USA Colorado ülikooli linnu-uurijate sõnul näitavad nimetatud rituaalid, et harakad ei ole ainult agressiivsed,  vaid neil on ka kaastundlikum pool.

Harakate juures avastatu tõstatas küsimuse, et kas emotsioonid on omased ikka ainult inimesele või võib neid leida ka erinevate loomade juurest.

Varasemad uuringud on näidanud, et ka  gorillad leinavad surnud kaaslasi. Rottidel on aga empaatiavõime ning kassidel oskus sõlmida sõprussuhteid.

Uurijate sõnul õnnestus neil harakate «matust» näha.

«Üks kaaslastest astus surnud isendi juurde ja pani ta peale noka vahel olnud taimed. Siis astus ta tagasi. Kõik järgmised tegid sedasama ja jäid siis surnu ümber,» selgitasid uurijad.

Siis lendasid nad ükshaaval minema.

Teadlased said pärast oma avastusest kirjutamist inimestelt tagasisidet, et sama on märgatud ka vareste ja ronkade juures.

Uurijate sõnul oli ka neid kes süüdistasid neid antropomorfismis – inimemotsioonide omistamises loomadele.

Teadlased selgitasid, et inimestel aitavad emotsioonid eluga paremini hakkama saada ja kasvatavad nende ellujäämisšansse. Loomade puhul võib täpselt sama kehtida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles