Uus teooria: hiidsisalikele said saatuslikuks mürgised vetikad

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus teooria: hiidsisalikele said saatuslikuks mürgised vetikad
Uus teooria: hiidsisalikele said saatuslikuks mürgised vetikad Foto: AFP / Scanpix

Teadlased käisid välja uue teooria, et hiidsislikke ei tapnud mitte hiigelasteroidi tagajärjel tekkinud kliimamuutus, vaid hoopis mürgised vetikad.

Siiani kehtiva teooria kohaselt tekitas hiidsisalike väljasuremise Maale langenud asteroid, mille tagajärjel tekkinud kliimamuutus ja merevee tõus said neile eelajaloolistele loomadele saatuslikuks, kirjutab Scinecedaily.com.

Nüüd aga käisid USA geoloogid välja teooria, et hiidsisalikud hukutasid mürgised veekeskkonnas elavad organismid.

Uurijate sõnul leidub praeguse looduskeskkonna ja hiidsisalike väljasuremise aegse keskkonna vahel sarnasusi. Ka praegu on mitmeid märke mürgiste vetikate, planktoni ja muude vees elavate organismide arvukuse märgatava kasvu kohta.

Suveperioodil antakse näiteks sinivetikate kohta hoiatusi.  

Geoloog James Castle`i ja ökotoksikoloog John Rodgersi arvates võisid hiidsisalike väljasuremisel mitmed erinevad asjad rolli mängida, kuid viimaseks piisaks olid siiski mürgised vetikad ja meretaimed.

Teadlased uurisid kaks aastat stromatoliite –  vetikate ja bakterite elutegevusel meres tekkinud lubiaine moodustisi. Neid leidub alates eelkambriumi setetest.

Avastati, et hiidsisalike väljasuremise perioodil leidus ülisuurtes kogustes rohe- ja pruunvetikaid, mis tootsid mürke ja vähendasid hapniku hulka.

«Fossiilide uurimine näitas, et massiline väljasuremine tekkis keskkonnamuutuse tagajärjel. Meie andmetel toimus väljasuremine järk-järgult, mitte ühe katastroofilise sündmuse järel ootamatult ja kiiresti,» selgitas Castle.

Teadlaste arvates paneb see hüpotees meie praeguse olukorra üle muret tundma ning praeguse kliimamuutuse ilmingusse tõsisemalt suhtuma.

«Meie avastus põhineb geoloogilistel avastustel. Tänapäeval on tekkinud peaaegu samasugune olukord. Tuleb olla ettevaatlik, et inimkonda ei tabaks hiidsisalikega sama saatus,» selgitasid uurijad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles