Pool miljardit maksnud keemiahoone avatakse homme

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mullune kalleim uusehitis, mis sai ka linna tunnustuse, on Tartus Ravila 14a avatud Tartu Ülikooli uus keemiahoone, mis läks koos sisustusega maksma 520 miljonit krooni.
Mullune kalleim uusehitis, mis sai ka linna tunnustuse, on Tartus Ravila 14a avatud Tartu Ülikooli uus keemiahoone, mis läks koos sisustusega maksma 520 miljonit krooni. Foto: Sille Annuk / Postimees

Tartu Ülikooli uus maailmatasemel keemiahoone kannab nime Chemicum. Avamislint lõigatakse läbi homme.


Tartu Ülikooli keskkonna- ja materjalianalüüsi teaduskeskus on oma võimalustelt praegu absoluutselt maailma tipptasemel, kinnitas loodus- ja tehnoloogiateaduskonna dekaan professor Peeter Burk.



Teadusprorektor Kristjan Halleri sõnul on Chemicumiga loodud tingimused selleks, et teadlased ja üliõpilased saaksid teha kaasaja nõuetele vastavat teadust. Ta avaldas arvamust, et nüüd on loodud kõik tingimused selleks, et head teadlased tahaksid siia tulla, siin töötada ja siia jääda.



Nii teadusprorektor Haller kui dekaan Burk viitasid uuest keemiahoonest rääkides ka sellele, et seni ainuke Tartu Ülikooliga seotud Nobeli preemia pärineb just keemia valdkonnast.



«Kui 1858. aastal sai Carl Schmidt renoveerida praeguses peahoones asunud keemialabori, siis läks umbes 50 aastat ja Tartu ülikoolist võrsus esimene nobelist. Nüüd võiks näiteks 25 aasta pärast meie lõpetajate seast üht nobelisti oodata,» avaldas Burk lootust.



Uues keemiahoones on pinda üle 12 000 ruutmeetri. Majas asuvad neli suurt auditooriumi, laborid, teadustöötajate kabinetid, õppelaborid, õppejõudude kabinetid, erialaraamatukogud ning ka kohvik.



Chemicumis hakkab tööle ligi 300 teadlast ja doktoranti ning see on õpikeskkonnaks ligi 600 üliõpilasele. Hoonet jagavad keemia instituut, ökoloogia ja maateaduste instituut, spordibioloogia ja füsioteraapia instituut, spordipedagoogika ja treeninguõpetuse instituut ning psühholoogia instituut.



Maarjamõisa teaduslinnakus (Ravila 14a) valminud keskkonna- ja materjalianalüüsi teaduskeskus läks koos sisustusega maksma 520 miljonit krooni.



Vana keemiahoone ehitati Tartu Ülikooli peahoone kõrvale 1939. aastal, mil paljusid tänapäeval kasutatavaid seadmeid ei olnud veel leiutatudki. Uutele seadmetele jäi maja kitsaks.



Tartu Ülikooli planeerimistalituse juhataja Heiki Pagel on varem Tartu Postimehele rääkinud, et Jakobi 2 õppehoone läheb pärast keemikute lahkumist remonti ning see kohandatakse ümber filosoofiateaduskonna tarvis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles