TTÜs uuritakse ainete koostist lahutusmeetodil

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Abituriendid pääsevad täna Tartus kõrgkoolides laboritesse, mis on tavapäraselt avalikkusele suletud.
Abituriendid pääsevad täna Tartus kõrgkoolides laboritesse, mis on tavapäraselt avalikkusele suletud. Foto: Andres Teiss/ Postimees.

Tallina Tehnikaülikooli alus- ja rakenduskeemia instituudis uuritakse ainete koostist lahutusmeetodil.

Instituudis on välja töötatud ka analüüsikohver, mis teeb kiiresti ja täpselt ära suure labori töö ning millega saab näiteks keskkonnareostuse puhul kohapeal välja selgitada reostuse tekitanud aine koostise, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

«Meie tegeleme põhiliselt taimeekstraktide analüüsimisega, aga oleme kavatsenud uurida ka inimese kehavedelikke, mis on samuti väga informatiivsed,» selgitas professor Mihkel Kaljurand, kelle töögruppi on kahel korral tunnustatud riikliku preemiaga.

Inimese kehavedelikud - veri, uriin, pisarad, higi ja sülg on väga keerulise koostisega, kuid parimad infokogumid inimese organismi, eriti tervise kohta.

Lahutusmeetod ehk uuritava aine lahustamine veetilgas on keskkonnasäästlik ja kokkuhoidlik, sest aine kogused on väga väikesed.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles