Astronoomid võisid Kuult avastada laavatorud

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Astronoomid võisid Kuult avastada laavatorud
Astronoomid võisid Kuult avastada laavatorud Foto: SCANPIX

Saksa astronoomid koostöös Jaapani kosmoseuuringute keskuse teadlastega avastasid Kuult augu, mis võib olla sissekäik koobastikku.

Vulkaanilise tekkega Mariuse küngastikul asuva augu diameeter on natuke rohkem kui 60 meetrit, kirjutab tonic.com.

Päikesevalguse langemise nurga ja varjude analüüs näitas, et see ulatub vähemalt 75 meetri sügavusele. Teadlaste arvates võib tegemist olla niinimetatud laavatorudega.

Teadlaste kinnitusel oleks sellise koopasüsteemi leidmine tuleviku seisukohast kasulik, kui silmas pidada plaani koloniseerida Kuud ja Marssi.

Uurijad jätkasid, et pole teada, mis selle augu tekitas. Välja pakuti, et tegemist võib olla meteoriidi või Kuul toimunud pinnavärina tagajärjel tekkinuga. Pole välistatud, et Kuu laavaaugu tekkel mängis rolli Maa gravitatsioonijõud.

Ka Maal on laavatorusid. Need torud tekivad vulkaanilise vedela kivimi ühe kihi tahkestumisel. Keskel olev kuumem laava aga tekitab välja voolates torukujulise moodustise.

Kui Kuul on laavatorusid, siis peavad need olema väga vanad. Kuu küljel, mis on Maalt näha, ei ole viimase kolme miljardi aasta jooksul vulkaanilist tegevust olnud.

Fotot vaata siit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles