Egiptuse vaaraode hauakambrite rajamisel kasutati kaljupragusid?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Luxoris asuv Kuningate org
Luxoris asuv Kuningate org Foto: Wikipedia.org

Egüptoloogide sõnul kasutasid vanad egiptlased vaaraode hauakambrite rajamiseks kaljupragusid, mida laiendati.

Luxoris Kuningate orus asuvate hauakambrite uurimine näitas, et samas on looduslikud lõhed nagu «vihmatorustikud» ning võivad vee juhtida hauakambritesse, kirjutab LiveScience.

Teadlased kasutasid uurimiseks nii Kuningate oru geoloogilist kaarti kui ka hauakambritest tehtud fotosid.

«Leidsime märke seitsme üleujutuse kohta, mis on mõjutanud nelja matmispaika,» selgitas egüptoloog Katarin Parizek.

Parizek märkas Luxori lähistele Kuningate orgu rajatud hauakohtade juures kaljulõhesid, mille laius ulatus 1,5 – 12 meetrini ning mille pikkus võis olla kuni 1,6 kilomeetrit.

«Kaljupraod olid need, mis hõlbustasid haudade rajamist. Kuningate orus olevast 63 hauast on 30 rajatud kaljulõhedesse, kaks neist asuvad lõhega diagonaalselt ning ühe puhul ei ole lõhet kasutatud,» selgitas teadlane.

Parizek jätkas, et iidsed ehitajad mõistsid, kuidas raskesti töödeldavasse lubjakividesse hauakohti lihtsam rajada on.  

Kuid ehitajad pidid arvesse võtma vihmaperioodi, mil vesi võis neist lõhedest hauakambrisse voolata ja seal oleva rikkuda.

«Vesi liigub mööda looduslikke lõhesid. Vett saab hauakambrist ära juhtida selleks otstarbeks rajatud käikudesüsteemi abil. Kuidas vanad ehitusmeistrid seda tegid, tuleb veel avastada,» nentisid uurijad.

Parizeki ja ta meeskonna kogutud info abil on arheoloogidel võimalus leida viise, kuidas seni tuntud ja veel avastamata hauakambritest oleks vesi võimalik kõrvale juhtida.

Kuningate org on  kitsas orund Ülem-Egiptuses Teeba lähistel Niiluse vasakkaldal. See on peaaegu kõikide 18. – 20. dünastia  (1570 – 1070 eKr.) vaaraode, preestrite ja ülikute matmispaik.  Orust on leitud 63 hauakambrit, kuulsam neist on  Tutanhamoni oma, mis ühena vähestest jäi antiikajal rüüstamata. Tutanhamoni hauakambri avastas 1922. aastal briti arheoloog Howard Carter.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles