Indoneesia kohal plahvatanud meteoorkeha pani teadlased muretsema

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indoneesia kohal plahvatanud meteoorkeha pani teadlased muretsema
Indoneesia kohal plahvatanud meteoorkeha pani teadlased muretsema Foto: Wikipedia.org

Indoneesia kohal atmosfääris plahvatanud meteoorkeha pani teadlased muretsema, kas Maa on ikka kosmiliste külaliste ees kaitstud.

Kaheksandal oktoobril sisenes Sulawesi saare kohal Maa atmosfääri  10 meetrise läbimõõduga meteoorkeha, kirjutab Sciencedaily.com.

Selle plahvatust oli kuulda 16 000 kilomeetri kaugusel asuvas uurimisjaamas.

Teadlasi tegi murelikuks, et seda ootamatut külalist ei märgatud mitte ühegi teleskoobiga.

Kosmiline objekt sisenes Maa atmosfääri kiirusega  72 000 kilomeetrit tunnis. Kiiruse vähenemise tõttu objekt kuumenes ja see põhjustas plahvatuse, mille võimsus võrdus 50 000 tonni TNT plahvatusega.

Õnneks toimus plahvatus küllaltki kõrgel, 15 – 20 kilomeetri kõrgusel ja selle tõttu maapinnal kahjustusi ei tekkinud.

Kui kosmiline objekt oleks olnud natuke suurem, nii 20 – 30 meetrise läbimõõduga, oleks see maapinnale langedes tekitanud suuri purustusi.

Astronoomid on seni avastanud väga vähe kosmoseobjekte, mille läbimõõt on väiksem kui 100 meetrit.

«Väiksemate objektide leidmiseks tuleb ehitada veelgi võimsamaid teleskoope. Väikeste kosmiliste objektide leidmine ja jälgimine on väga kulukas, nõudes mitmete miljardite dollarite suurust investeeringut,» selgitas astronoom Tim Spahr.

Meteoorkeha on  planeetidevahelises ruumis liikuv tahke keha, mis Maa atmosfääri sattudes põhjustab meteoori ja võib meteoriidina maapinnale langeda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles