Lukas: teadmistepõhise Eesti nimel tuleb pingutada

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Lukas
Tõnis Lukas Foto: Peeter Langovits.

Haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas rõhutas täna Tartus peetaval konverentsil «Kuidas läheb, teadmistepõhine Eesti?» oma ettekandes, et kuigi väljastpoolt vaadates saab meie teadus- ja arendustegevust positiivselt hinnata, on vaja arengu säilitamiseks tublisti pingutada.


Haridus- ja teadusministeeriumi teatel analüüsitakse täna Tartus peetaval konverentsil Eesti teadus- ja arendustegevuse ning innovatsiooni strateegia «Teadmistepõhine Eesti» senist käiku ning võimalikke ja vajalikke tulevikusuundi.



Kokkusaamise avamisel esinesid vabariigi valitsuse juures tegutseva teadus- ja arendusnõukogu esimees, peaminister Andrus Ansip, haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas ning majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts.



Lukase kinnitusel on välised eksperdid andnud Eesti teaduse- ja innovatsioonialastele arengutele sageli kõrgeid hinnanguid. «Võrdluses enamuse läänelikule arengule siirdunud riikidega on meie statistilised arvandmed kenad,» tunnistas Lukas.



Näiteks 1. oktoobri ajakirja Nature juhtkirjas tuuakse endise idabloki riikide seast Eestit esile kui kõige kiiremini läänelikule teaduskorralduse süsteemile üle läinud riiki. «Kuid meil tuleb endiselt edasi pingutada. Mitte selleks, et eeskujuliku koolipoisi staatust nautida, vaid selleks, et teadustegevus jätkusuutlik oleks.»



Minister pööras oma ettekandes eraldi tähelepanu noorte teadlaste järelkasvule suunatud tegevustele ja Eesti võrdlusele Euroopa mastaabiga.



«Olukord on nagu Alice’i peeglitaguses maailmas – selleks, et paigal püsida, tuleb üha kiiremini joosta.» Sellest lähtudes on kavas eriline rõhk asetada just


teadlaste järelkasvule, toetades eelistatult doktoriõpet ja noorte teadlaste mobiilsust.



Konverentsil esinevad ettekannetega veel Skype Eesti tegevjuht Sten Tamkivi, Eesti Teaduste Akadeemia asepresident Jüri Engelbrecht, Tartu Ülikooli molekulaarpatoloogia professor ja teaduskompetentsi nõukogu liige Pärt Peterson, Modesat Communications OÜ juhatuse esimees Peep Põldsamm, haridus- ja teadusministeeriumi teaduse ja kõrghariduse asekantsler Andres Koppel ja teadusosakonna juhataja Indrek Reimand.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles