TAN tunnustas valitsuse teaduspoliitika järjepidevust

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli peahoone.
Tartu Ülikooli peahoone. Foto: Margus Ansu / Postimees

Teadus- ja arendusnõukogu (TAN) arutas täna Tartu Ülikoolis toimunud istungil, kuidas on globaalne majanduskriis mõjutanud Eesti teadus- ja innovatsioonipoliitikat ning leidis, et see on vaatamata keerulistele oludele olnud järjepidev.

Istungil tehti ka kokkuvõtteid strateegia «Teadmistepõhine Eesti 2007-2013» elluviimisest, vahendas valitsuse pressiesindaja.

TANil nenditi, et Eesti üheks suurimaks väljakutseks järgnevatel aastatel on ekspordi suurendamine ja tootlikkuse tõstmine. Teadus- ja arendustegevuse ning innovatsiooni toetamisel on selles oluline osa, kuna ka keerulistel aegadel tuleb investeerida tootearendusse, tehnoloogiate uuendamisse ning koostöösse teadusasutuste ja ettevõtete vahel. Sellised tulevikku suunatud investeeringud loovad eeldused uueks kasvuks.

Teadus- ja arendusnõukogu hindas valitsuse innovatsioonipoliitilist tegevust positiivselt. Strateegias «Teadmistepõhine Eesti 2007-2013» seatud eesmärgid on ka keerulisematel aegadel üldjoontes täidetud.

Peaminister Andrus Ansip rõhutas, et ka kriisiaastatel on teadus- ja arendustegevuse rahastamist ennaktempos jätkatud. 2009 ja 2010. aastal kasvavad riigieelarvelised investeeringud märkimisväärselt. Suurendatud on ettevõtete suunatud toetusi ja vahendeid teaduse infrastruktuuri arendamiseks.

Ansipi sõnul annab valitsuse poliitika järjepidevus tulemusi. Heaks näiteks on pidevalt kasvav Eestis töötavate teadlaste ja inseneride arv. «Majanduses loovad väärtust inimesed. Ilma teadlaste ja insenerideta ei saa Eesti majanduses toodetav lisandväärtus palju kasvada. On hea meel, et teadlaste ja inseneride arv erasektoris on 10 aastaga neljakordistunud. See on pikaajalise ning stabiilse teaduse ja innovatsioonipoliitika tulemus.»

Probleemina toodi TANi istungil välja doktorikraadi kaitsjate oodatust väiksema arvu. Rõhutati vajadust suurema koostöö ning veelgi selgemate prioriteetide järele.

Teadus ja innovatsioonipoliitika arutelu jätkus ka täna Tartus toimuval konverentsil «Kuidas läheb, teadmistepõhine Eesti?»

Peaminister kinnitas konverentsil, et valitsus jätkab teadus ja arendustegevuse toetamist, nii on 2010. aasta valdkonna kulutused 2,8 korda suuremad kui 2005. aastal. Valdkonna toetamine on kasvanud vaatamata olukorrale, kus riigiasutused on kulutusi vähendanud 2006-2007
aastavahetuse baasile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles