TÜ keemikud töötavad välja energiasäästlikke kütuseelemente

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tahkeoksiidsete kütuseelementide uurimisgrupi juht Enn Lust
Tahkeoksiidsete kütuseelementide uurimisgrupi juht Enn Lust Foto: Sille Annuk

Eesti keemikud on uue teadussaavutuse lävel - nimelt lähevad detsembris Soome testimisele ja siis ka ehk tootmisse kütuseelemendid, mis võimaldaksid elektrit ja sooja toota peaaegu kaks ja pool korda väiksemast hulgast gaasist kui praegused seadmed, vahendas

ERR Uudised

«Aktuaalset kaamerat».

«Meie ülesanne on teha nüüd senini 5-sentimeetristest testrakkudest suured ühikrakud, millest hakatakse kokku panema 10x10 või 20x20 patareid, kütuseelementide ühikrakkudest koosnevat kogumit, mis ongi kogu selle kütuseelemendi tehnoloogia süda,» rääkis tahkeoksiidsete kütuseelementide uurimisgrupi juht Enn Lust.

Rahvusvaheliselt on see tunnisatud uudseks, kuid seda pole veel kinnitatud, sest vaidlus käib, kui detailselt peab kirjeldama ühikraku tootmist.

«Neid rakke hakatakse kasutama tõenäoliselt jäälõhkujatel elektrienergia allikatena,» ütles Lust.

Lusti nägemuses muutuvad kütuseelemendid sama igapäevaseks kui praegu liitiumioonpatareid või muud elektrokeemilised vooluallikad, kuid hetkel veel liiga kallid kütuseelemendid võiksid uurijate hinnangul olla ka kodutarbijatele kättesaadavad umbes viie või kümne aasta pärast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles