Sahara kõrb paljastas Pärsia armee jäänused?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sahara kõrb paljastas Pärsia armee jäänused?
Sahara kõrb paljastas Pärsia armee jäänused? Foto: TopFoto/SCANPIX

Maailmas on juba 2500 aastat püütud lahendada Pärsia armee mõistatusliku kadumise saladust.

Nüüd paljastas kõrb midagi, mis Itaalia arheoloogide arvates võivad olla kunagiste pärslaste jäänused, kirjutab archaeology.com.

Kaksikvendadest teadlased Angelo ja Alfredo Castiglioni avastasid Egiptusest läände jäävast Sahara kõrbest sadu inimjäänuseid, relvi ja ehteid, mis võivad viidata kunagisele 50 000 mehest koosnenud armeele.

«Leidsime arheoloogilise kinnituse sellele, millest kirjutas Vana-Kreeka ajaloolane Herodotos,» selgitas ekspeditsiooni liige, Lecce ülikooli arheoloog Dario Del Bufalo.

Herodotos kirjutas, et Pärsia kuningas Cambyses II ja ta armee sattusid 525. aastal eKr liivatormi ning neid ei nähtud enam kunagi.

«Lõunast tõusis tugev ja surma külvav tuul, tuues kaasa liivasambad, mis armee enda alla matsid ning neid ei nähtud enam kunagi,» kirjutas Herodotos.

Pärsia armee pidi minema  Liibüa kõrbes asunud Siwa oaasi ning hävitama Amuni templi. Sealne oraakel ennustas vanadele egiptlastele, mis jumalatel nende jaoks plaanis on.

Väidetavalt ennustas oraakel Pärsia kuninga Cambuyses II hukku.

Arheoloogid jätkavad leidude uurimist.

Fotot vaata siit ja siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles