Vatikan liitus Maa-välise elu otsingutega

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vatikan liitus Maa-välise elu otsingutega
Vatikan liitus Maa-välise elu otsingutega Foto: AFP / Scanpix

Vatikan teaduste akadeemia peab oma esimese Maa-välise elu otsingute teemalise konverentsi.

Sellel nädalal toimuval konverentsil on põhiteemaks astrobioloogia, kirjutab The Telegraph.

Sajandeid on teoloogid arutanud selle üle, kas muljal maailmaruumis võib elu olla ning kuidas seda siduda Piiblis kirjutatuga.

Heaks näiteks ajaloost on Itaalia munk Giordan Bruno, kes oli Maa-välise elu pooldaja ning kelle inkvisitsioon lasi tuleriidal põletada.

Kuid tulnukad ei pruugi mitte kuidagi kokku sobida katoliku kiriku nägemusega, et «Jumal lõi inimese oma näo järgi».

Ka Jeesuse kui inimkonna päästja imidž võib kahtluse alla sattuda – kas muudes maailmades on ka Jeesuse sarnased päästjad või on Maa Jeesus ainulaadne.

Katoliku kirik on suutnud juba omaks võtta Koperniku ja Galileo uurimused, et Maa ei ole universumi keskpunkt ning Charles Darwini evolutsiooniteooria. Nüüd võeti käsile Maa-väline elu.

Vatikani juhtide sõnul tuleb uurida kas ja kuidas tulnukateemat saab siduda jumala ja Piibliga.

«Maakeral on palju erinevaid liike, siis peab olema neid Jumala poolt loodud olendeid ka  mujal universumis,» oli Vatikani observatooriumi jesuiidist astronoom, isa Jose Funes kindel.

Ta lisas, et see seisukoht ei lähe usuga vastuollu, kuna jumalasse ja tema tegemistesse saab suhtuda loominguliselt.

Kuid on ka neid, kes asjasse teisiti suhtuvad.

Teoreetilise füüsiku Paul Davise arvates teeb kirik endale karuteene.

«Kui kuskil mujal tõesti mingit elu on, siis võib see katoliku kiriku ja tema õpetused kahtluse alla seada. Nad usuvad, et Jumal sai lihaks Jeesuses, päästmaks inimkonda. Päästjateks ei saa seega olla delfiinid, šimpansid ega ka väikesed rohelised mehikesed teiste päikesesüsteemide planeetidelt,» selgitas Davis.

Vatikani konverentsil esinevad mitmed teadlased oma ettekannetega. Neis käsitletakse planeetide avastamist väljaspool meie Päikesesüsteemi, elu tekkimist Maal ning varajase Maa geoloogiat ning kas meist erinevad biokeemilised olendid saavad kuskil eksisteerida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles