Seagripikartus sundis leiutama püha vee automaadi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Itaalia leiutaja tuli ideele, kuidas praeguses seagripikartuses kirikutraditsioone elus hoida.

Luciano Marbese leiutas püha vee automaadi, kirjutab Reuters.

Põhja-Itaaliasse Fornaci di Briosco kirikusse üles pandud püha vee automaat töötab avalike käimlate automaatkraanide põhimõttel.

Kirikukülastaja liigutab automaadi kraani juures kätt või nõud ning püha vesi hakkab voolama.

«See on innovaatiline. Inimesed olid esialgu sellisest tehnikaimest pisut šokeeritud, kuid hiljem hakkas see neile meeldima. Meie koguduse liikmed on sellega harjunud ja kasutavad püha vee automaati meelsasti,» selgitas koguduse juht, isa Pierangelo Motta.

Katoliku kirikus on kombes kirikusse sisenedes ja sealt väljudes pista käsi püha vee nõusse ning teha siis niiske käega ristimärk.

Kuid H1N1-viirusesse nakatumise kartuses on loobutud püha vett kasutamast.

«Olen selle masinaga rahul. Tänu sellele me ei pea muretsema nakatumise pärast. Praegusel ajal on selle kasutamine õigustatud,» sõnas katoliiklane Marta Caimm.

Püha vee automaadi loonud Marbese selgitas, et seagripp võib saada vanadele traditsioonidele, sealhulgas ka püha vee traditsioonile saatuslikuks ning selle suhtes tuli midagi ette võtta.

Marbese kinnitusel on ta saanud püha vee automaadi tellimusi nii Itaalia suurematelt ja kuulsamatelt kirikutelt kui ka välismaalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles