Suur hadronite põrgutaja püütakse uuesti käivitada

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suur hadronite põrgutaja
Suur hadronite põrgutaja Foto: SCANPIX

Teadlased püüavad selle nädala lõpul pärast ligi aastapikkust parandamist uuesti suure hadronite põrgutaja (Large Hadron Collider – LHC) käivitada.

Siiski ei käidud välja täpset aega, mil osakestekiired peaksid 27-kilomeetrises ringtunnelis miinus 271 kraadi juures hakkama kiirenevaid ringe tegema, kirjutab BBC.

LHC seisatati 2008. aastal  üheksa päeva pärast esmakäivitamist. Põhjuseks oli magnetitevahelise ühenduse ülekuumenemine. Magnetitest välja voolanud vedel heelium tõstis temperatuuri liiga kõrgeks.  

Euroopa tuumauuringute keskuses CERNis Šveitsi-Prantsuse piiril asuva LHCga püütakse imiteerida universumi tekke ehk Suure Paugu järgset olukorda.

Ringtunnelisse sisestatud prootoneid ja ioone ehk hadroneid kiirendatakse ning osakestel lastakse siis kokku põrgata.  

Teadlased loodavad põrgutaja abil jälile jõuda niinimetatud Higgsi bosonile, mis väidetavalt annab teistele osakestele massi.

Veel üheks eesmärgiks on tõestada tumeda aine olemasolu. Oletatakse, et see müstiline aine moodustab 25 protsenti universumi massist ja see hoiab galaktikaid koos.

Teadlased ei ole kaotanud lootust LHC abil avastada aegruumi uusi dimensioone ning tõestada stringiteooriat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles