Jaapanlaste ajast ees allveelaevad leiti üles

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
I-401 allveelaeva meeskonnaliikmed poseerimas
I-401 allveelaeva meeskonnaliikmed poseerimas Foto: Wikipedia.org

Hawaii rannikuvetes tehti kindlaks Teise maailmasõja ajast pärit Jaapani allveelaevade asukohad.

Jaapan andis need allveelaevad pärast alistumist 1945. aastal USA-le, aasta hiljem need uputati, kuna Nõukogude Liit nõudis neid endale, kirjutab National Geographic.

USA sai neist omast ajast ees olevatest allveelaevadest Jaapani tehnoloogilise arengu kohta tähtsat informatsiooni ning ameeriklased ei tahtnud, et nende endine liitlane Nõukogude Liit sama teada saaks.

Jaapani keiserliku mereväe allveelaeva I-401 asukoht tehti kindlaks juba 2005. aastal, kuid sõsaralus I-201 avastati alles sellel aastal.

Teise maailmasõja keskel mõistis Jaapan, et tal ei ole vajadustele vastavat mereväge, millega veepinnal lahingut pidada. Selle tõttu keskenduti allveelaevadele.

Aichi kergallveelaevad võisid peale võtta kuni 800 kilogrammi pomme, neid aluseid sai hoida angaaris ning välja lasta katapuldi abil.

Jaapanlastel oli plaanis I-201 abil rünnata USA rannikulinnu ning tekitada seal katku, koolera, Dengue`i palaviku ja tüüfuse puhangud.

Kuid Teise maailmasõja ajal ei jõutud bioloogiliste relvadega kuigi kaugele. Jaapan pidi alla andma ning rünnakud jäid ära.

«Jaapanlaste I-201 oli oma ajast ees, ta meenutab juba tänapäevaseid kõrgtehnoloogilisi allveelaevu,» selgitas allveearheoloog Hans Van Tillburg.

I-201 meeskond koosnes 144 isikust ning see alus sai sõita ilma tankimata 66 000 kilomeetrit. See laev oli kolm korda suurem kui tänapäeva allveelaevad.

Fotot vaata siit. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles