Isased mõõkhambulised tiigrid ei olnud agressiivsed?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõõkhambulise tiigri rekonstruktsioon
Mõõkhambulise tiigri rekonstruktsioon Foto: Wikipedia.org

Kuigi mõõkhambulisi tiigreid on nende pikkade kihvade tõttu agressiivseks peetud, olid selle liigi isased esindajad teadlaste sõnul vähem agressiivsed kui tänapäeva kassid.

Mõõkhambulised tiigrid (

Smilodon fatalis

) elasid tänapäeva Põhja- ja Lõuna-Ameerika aladel 1,6 miljonit kuni 10 000 aastat tagasi, kirjutab foxnews.com.

Teadlased uurisid nüüd nende loomade jäänuseid, tegemaks kindlaks, kui agressiivsed nad olla võisid.

Leiti, et isaste ja emaste mõõkhambuliste tiigrite kehasuurus oli ühesugune. Teada on, et kui isased on suuremad, siis on nad ka agressiivsemad.

Liikidel, kus isased peavad emaste eest võitlema, on suurtel ja tugevatel isastel eeliseid. Teadlaste sõnul tekitas võitlusmoment evolutsiooni käigus vajaduse selle järele, et isased oleksid emastest suuremad.

See aga ei kehti mõõkhambuliste tiigrite kohta.

Bioloog Julie Meachen-Samuelsi sõnul on lihtne noorte isaste ja vanade emaste mõõkhambuliste tiigrite jäänuseid segamini ajada.

«Mõõkhambuliste tiigrite hambad täitusid nende kasvades. Noorloomadel on hambad seest tühjad, kuid nende vananedes tekkis sinna sisse dentiin. Selle järgi ei saa täpset vanust kindlaks teha, kuid saab oletada, kas loom on noor, keskeas või vana,» selgitas uurija Wendy Binder.

Meachen-Samuels ja Binder uurisid röntgeniga 19 mõõkhambulise tiigri alumisi hambaid ja lõualuud. Kõik leiud pärinevad Los Angelese eelajalooliste leidude poolest tuntud La Brea piirkonnast.

Teadlased mõõtsid hammaste pikkust, hamba õõnsuse läbimõõtu ning võrdlesid neid lõualuude suurusega.

Avastati, et mõõkhambuliste tiigrite emased ja isased olid üsna sarnased ning neid oli üksteisest eristada raske.

«Isastel mõõkhambulistel tiigritel ei olnud emaste haaremeid, emased ja isased olid karjas võrdsed. Isas- ja emasloomade sarnane kehasuurus ja võrdsus karjas võisid olla asjaoludeks, miks isased mõõkhambulised tiigrid eriti agressiivseid ei olnud,» laususid teadlased.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles