Väikegalaktika põrkab Linnuteega kokku

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linnutee
Linnutee Foto: SCANPIX

Austraalia Sydney ülikooli astronoomide sõnul on Linnutee lähistel mitmeid nähtamatuid tumedaid väikegalaktikaid, millest üks on meie galaktikaga kokkupõrkekursil.

Austraalia teadlased avastasid 2008. aastal suure vesinikupilve, mille mass on oletatavalt üks miljonit Päikese massi, edastab Sciencedaily.com.

Nüüd oletatakse, et Kotka tähtkujus asuv ja Smithi pilv nimeks saanud objekt on tegelikult väikegalaktika.

Teadlaste Matthew Nicholsi ja Joss Bland-Hawthorni arvutused näitasid, et nimetatud väikegalaktika ja Linnutee kokkupõrge toimub millalgi 27 miljoni aasta pärast.

Lisaks avastati, et Smithi pilv on juba varem, 70 miljonit aastat tagasi meie galaktikast läbi liikunud. Selle tõttu arvatakse, et ta peab olema seniarvatust massiivsem, sest ainult siis suudab gravitatsioon seda koos hoida.

Arvatakse, et Linnutee lähistel on umbes 1000 väikegalaktikat, millest siiani on avastatud ainult paarkümmend.

Linnutee on taevasfääri  suurringina läbiv  nõrgalt helendav vöö, milles on kohati tumedaid laike. Linnutee moodustavad  galatikasse kuuluvad  tähed ja nendevahelised tolmupilved, nähtuna Maalt.

Linnutee on spiraalne hiidgalaktika, mille läbimõõt on 100 000 valgusaastat ja mis koosneb 200–400 miljardist tähest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles