Bensiiniaurude tõttu võib tekkida liiklusviha?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laborirotid
Laborirotid Foto: Margus Ansu

Egiptuse Kairo ülikooli teadlaste katse näitas, et bensiiniaurud muutsid rotid väga agressiivseks.

Teadlase Amal Kinawy ja ta meeskonna arvates võivad bensiiniaurud ja liiklussaaste inimestele samalaadselt mõjuda ning niinimetatud liiklusviha esile kutsuda, kirjutab news.com.au.

Teadlased tegid katseid kolme grupi rottidega. Esimene grupp oli puhtas õhus, teine grupp hingas sisse õhku, milles oli pliiga bensiini auru, kolmas aga ilma pliita bensiini aurust õhku.

Osa bensiiniaure sisse hinganud rottidest hukkus. Nende lahkamine näitas kolmes ajupiirkonnas neurotransmitterite taseme alanenemist ning närvirakkude vahelise kommunikatsioon kahjustatumist.

Ka märgati bensiiniaure hinganud rottide juures, et ajurakud olid kahjustada saanud, nagu neid oleks «rünnanud» suur hulk vabu radikaale.

Võrreldes puhtas õhus olnud rottidega, täheldati bensiiniauru sisse hinganud rottidel agressiivset käitumist, rotid olid enamuse ajast ähvardavas asendis ja ründasid tavapärasest enam.

Kinawy ja ta meeskond loodavad edasi uurida, kuidas bensiiniaurud ja liiklussaaste inimestele mõjub ning võib niinimetatud liiklusviha esile kutsuda.

«Iga päev hingavad miljonid inimesed linnasaastet, kaasa arvatud ka autode poolt tekitatud saastet sisse. Arengumaades kasutatakse bensiini tihtipeale narkouima saamiseks,» selgitas egiptlane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles