Pärnits: tarmukas doktor on ettevõtjale kulda väärt

Marti Aavik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülo Pärnits
Ülo Pärnits Foto: Peeter Langovits

Mainori kontserni juhi Ülo Pärnitsa arvates tuleb doktorikraadi taotlemist vaadelda osana elukestvast õppest ning need hea organiseerimisvõimega inimesed, kes ennast kaasaegse erialase kirjandusega kursis hoiavad, on igale ettevõtjale kulda väärt.

Doktorikraad pole lihtsalt rida töötaja CVs. Kraadihariduse saamiseks peab ennast kurssi viima oma eriala kaasaegse tipptasemega.

«Loomulikult on doktori tasemel haridusega inimesel teiste töötajate ees eeliseid,» ütles Pärnits. Haridus annab laia silmaringi ning sedakaudu ka suuremad valikuvõimalused probleemidele lahenduste otsimisel.

Pärnits näeb probleemi selles, et Eesti haridussüsteem tegeleb ainult noorte inimestega. «Näiteks 50-aastasel inimesel on ees veel 15 või rohkem tööaastat,» sõnas Pärnits, «selle ajaga muutub maailm ja arenevad tehnoloogiad väga palju ning küsimus on selles, kuidas oma teadmisi kaasaegsetena hoida.»

Juhuslikest kahepäevastest kursustest Pärnitsa arvates selleks ei piisa, sest nii ei saa süsteemset pilti uutest teadmistest.

Ülo Pärnits meenutas oma kraadi taotlemist nõukogude ajal ning ütles, et ta oli selleks väga hästi motiveeritud, sest tema palk tõusis pärast kraadi saamist kolm korda. Praegu ei anna kraad Eesti ettevõtetes inimesele kohe otseselt midagi, sest ettevõtjad ei väärtusta haridust. «Kraadiõpe on põhitöö kõrvalt üpris ränk tegevus,» ütles Pärnits. Miks peaks keegi sellist vaeva nägema?

Teiselt poolt näitab tipphariduse vähene väärtustamine, et ettevõtluse struktuur on praegu kaldu lihtsate asjade tegemise poole ning ettevõtjad ei oska haritud inimesi rakendada. «Kingsepp ei pea ilmselt tõesti teaduse ja arendusega tegelema,» sõnas Pärnits.

Kahe poole, ettevõtjate ja uusi teadmisi valdavate spetsialistide ning teadlaste kokkuviimiseks on vaja selliseid inimesi, kes suudavad nii juhtida kui valdavad ka erialast tippteadmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles