Leiutajal valmib ookeanisügavuste uurimise emalaev

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leiutaja plaanib ehitada ookeanisügavuse uurimise emalaeva
Leiutaja plaanib ehitada ookeanisügavuse uurimise emalaeva Foto: TopFoto/SCANPIX

Prantsusmaal peaks valmima maalima esimene ookeanisügavuste uurimiseks mõeldud vertikaalne laev.

51-meetrise Sea Orbiteri projekti taga on arhitekt ja leiutaja Jacques Rougerie, kirjutab Daily Mail.

Alus on mõeldud ookeanisügavuste uurijate emalaevaks.

«Siiani saavad okeanograafid vetesügavustesse minna ainult lühikeseks ajaks. SeaOrbiter pakub võimalust olla vee all pikemat aega,» selgitas Rougerie.

Arhitekti kinnitusel on tal SeaOrbiteri prototüübi ehitamiseks kuluvast 35 miljonist eurost pool summat koos. Ta on kindel, et leiab ka teise osa summast.

«Uut tüüpi uurimisalus võimaldab uurida ka seda, kuidas ookeanid ja globaalne kliimasoojenemine seotud on. Merepõhja on uuritud ainult viimased 50 aastat ja seal on veel palju avastamata,» lisas leiutaja.

SeaOrbiteri pardale mahub kuus meremeest, kuus teadlast ja kuus reisijat. Need kuus reisijat võivad olla astronaudid, kes saavad katsetada ekstreemsetest tingimustest treenimist või siis arstid, kes saaksid uurida allveelaevas elavat inimeste organismi.

Kuigi enamik SeaOrbiterist on vee all, on sel ka veepealseid osi. Nendeks on navigatsiooni- ja kommunikatsiooniseadmed ning vahitorn.

Aluse veealuses osas asuvad ruumid ka igapäevaste sukeldumiste tarbeks.

Ka on laevas kehalist liikumist võimaldav spordisaal. SeaOrbiteril on kokkupõrke vastane hoiatussüsteem, mis on sarnane Rahvusvahelise Kosmosejaama hoiatussüsteemiga.

Rougerie sõnul kahtles ta veel aasta tagasi, kas see alus ikka ehitatakse.

«Aasta tagasi arvasin, et võimalus selle ehitamiseks on mingi 50 protsendi ümber. Nüüd on see aga juba 90 protsenti,» lausus arhitekt.

Arvutijooniseid vaata siit,  siit ja siit. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles