Herscheli kosmoseteleskoop andis uut infot suurima tähe kohta

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kosmoseteleskoop Herschel
Kosmoseteleskoop Herschel Foto: AP / Scanpix

Herscheli kosmoseteleskoop andis uut informatsiooni suurima tähe VY Canis Majorise kohta.

Teleskoop tegi tähest detailse spektrianalüüsi, kirjutab BBC.

Herscheli teleskoobi abiga tehti kindlaks erinevat tüüpi aatomid ja molekulid, mis pärinevad meie Päikesest 30 – 40 korda suuremast tähest.

VY Canis Majoris on täht Suure Peni tähtkujus ja see asub Maast umbes 4500 valgusaasta kaugusel.  Teadlaste sõnul peaks see täht millalgi supernoovana plahvatama.

Suure Peni tähtkujus asuvat hiigeltähte on jälgitud viimased 200 aastat.

Astronoomide kinnitusel on tegemist punase hiidtähe ehk sureva tähega.

Kui tähe keskosa vesinik põleb lõpuni ära ja täht hakkab heeliumi põletama, siis ta heledus kasvab ning temast saab punane hiidtäht.

Kosmoseteleskoop tegi VY Canis Majorise juures kindlaks süsinikmonooksiidi ja vee molekulid.

Tähtedevahelises ruumis leidub üsna palju süsinikmonooksiidi. Vesi aga annab informatsiooni gaasis toimuvate füüsiliste ja keemiliste protsesside kohta.

Teadlased püüavad kosmoseteleskoobi abiga saadava informatsiooni põhjalt luua pilti, mis juhtub sellise ülisuure tähega nagu VY Canis Majoris.

Euroopa Kosmoseagentuuri Herscheli kosmoseteleskoobi viis selle aasta mais orbiidile rakett Ariane. Kosmoseobservatoorium töötab pikkade lainepikkustel mis ulatuvad 55 – 672 mikronini.

See tähendab seda, et nimetatud teleskoop on võimeline salvestama detaile, milleks maapealsed teleskoobid võimelised ei ole.

Ka  näitas Herschel elektromagnetilises spektrumis osi, mida teadlased varem ei olnud märganud.

Herscheli kosmoseteleskoop hakkab pärast demonstratsioonifaasi tavapäraselt tööle.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles