Hallid juuksed ei tule stressist

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juuste halliksminemisel mängivad stressist suuremat rolli geenid.
Juuste halliksminemisel mängivad stressist suuremat rolli geenid. Foto: Caro / Scanpix

Värske uuringu andmetel ei mõjuta juuste halliksminemist niivõrd stress kui geenid, vähemalt naiste puhul.

Sellisele järeldusele jõudsid teadlased, kes uurisid 200 kaksikõde. Ilmnes, et identsed kaksikud, kelle geenid on ühesugused, lähevad halliks üsna ühtemoodi. Mitteidentsete kaksikute puhul olid erinevused suuremad, vahendas BBC.

Uuringu teinud teadlasterühma juht David Gunn ütles, et seni on halliksminemist püütud selgitada mitmete erinevate teooriatega, kuid teaduslikku tõestusmaterjali on alati väheseks jäänud.

Antud uuring võimaldab Gunni sõnul selgitada, miks naiste juuksed halliks lähevad, ning näitab üsna kindlalt, et sel ei ole keskkonnateguritega nii palju pistmist kui varem arvati.

Hoolimata sellest, kui stressirohke naise elu on, leidub ikka mõjukamaid tegureid, mis juuste halliksminemisel suuremat rolli mängivad, märkis Gunn.

Sarnane uuring on varem valminud ka Suurbritannia teadlasel Nina Goadil ja ka temal ei õnnestunud leida kuigi märkimisväärset hulka keskkonnategureid, millega juuste varajast halliksminemist selgitada.

«See tähendab, et enamiku inimeste puhul ei ole juuste halliksminemine seotud sellega, mida nad teevad, vaid geneetiliste faktoritega, mida ei saa kontrollida, ja elustiil ei mõjuta kuigivõrd seda, et juuksed kaotavad oma värvi,» selgitas Goad.

Siiski lisas Goad, et selle reegli puhul leidub ka erandeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles