Miks naised elavad kauem kui mehed?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Miks naised elavad kauem kui mehed?
Miks naised elavad kauem kui mehed? Foto: SCANPIX

Sugudevahelises «võitluses» on naistel see eelist, et nad elavad meestest kauem.

Kuid naiste pikaealisust ei saa kirjutada naiste rahulikuma meelelaadi ja vastupidavuse arvele, kirjutab Daily Mail.

Jaapani uurijate arvates on naistel pikem eluiga selle tõttu, et nende geenid on meeste geenidest erinevad.

«Naiste ja meeste geenid on erinevad. Geneetiline struktuur võib olla see, mis paneb meeste pikaealisusele «piduri» peale,» selgitasid teadlased.

Teadlased tegid katse, milles saadi hiiri ilma isaste geneetilist materjali kasutamata. Uute hiirte saamiseks kasutati ainult kahe emase geneetilist materjali. Need «superhiired» elasid märgatavalt kauem  kui tavapärased  järglased, kellel olid erinevast soost vanemate geenid.

Uurijate sõnul näitas katse, et isaste geenid kahandavad eluiga.

«Kahe emase geneetilise materjaliga hiired elasid emase ja isase geneetilise materjaliga hiirtest keskmiselt 186 päeva kauem. Nende hiirte tavapärane elutsükkel oli 600 – 700 päeva, mis tähendab seda, et ilma «isadeta» hiirte eluiga pikenes kolmandiku võrra,» selgitasid teadlased.

Jaapanlaste arvates aitab see selgitada ka seda, miks kõikjal maailmas ja ükskõik millises kultuuris elavad naised kauem.

Juurde tuleb lisada ka see, et mehed teevad ohtlikke ja füüsiliselt raskeid töid, on rohkem juhtivatel kohtadel ning nende stressi tase võib olla kõrgem. Ka need võivad mõjutada mehe eluiga.

Jaapani uurijate kinnitusel ei teata siiani täpselt, kas imetajate, sealhulgas ka inimeste eluea pikkust mõjutavad mõlema vanema või ainult ühe vanema geenid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles