Riigi toel valmib hulk emakeelseid teadusõpikuid

Marju Himma-Kadakas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli üldkeeleteaduse professor Renate Pajusalu eile
haridus- ja teadusministeeriumis esitlemas esimest programmi
raames sündinud ülikooliõpikut.
Tartu Ülikooli üldkeeleteaduse professor Renate Pajusalu eile haridus- ja teadusministeeriumis esitlemas esimest programmi raames sündinud ülikooliõpikut. Foto: Andres Ehrenpreis

Eilsest võib Tartu Ülikooli raamatupoest osta Renate Pajusalu õpikut «Sõna ja tähendus». See on esimene kõrgkooliõpikuist, mis näevad suure programmi raames viie aasta jooksul trükivalgust.


Kuigi haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas on ajaloolane, tunnistas ta eile, et pole päris kursis, milline on seis ajaloo kõrgkooliõpikutega.



Samas lisas ta kohe, et loodetavasti haaravad ka ajaloolased võimalusest programmi «Eestikeelsete kõrgkooliõpikute koostamine ja väljaandmine» toel õppematerjale välja anda.



Õpikuta kaob kõrgharidus


Programmi raames on kavas avaldada 50 eestikeelset kõrgkooliõpikut viie aasta jooksul. Tegelikult on konkursid parimate õpikukäsikirjade saamiseks käinud juba 2008. aastast.



Eile esitletud üldkeeleteaduse raamat «Sõna ja tähendus» oli esimene, mis programmi raha eest ilmavalgust nägi. Seda on trükitud 800 eksemplari.



Raamatu autori, Tartu Ülikooli üldkeeleteaduse professori Renate Pajusalu sõnul oleks loogiline, kui sellele järgneks õpik ka lausungist ja tähendusest.



Miks on vaja eestikeelseid ülikooliõpikuid, kui muudes keeltes on sama teave hõlpsalt kättesaadav? Pajusalu on seisukohal, et abstraktseid mõisteid seletavad näited peavad olema lõpuni mõistetavad ning  sellised saavad need olla üksnes emakeeles.



Samuti loovad eestikeelsed õpikud süstemaatilised taustteadmised ning erialaterminoloogia.



Projekti üks eestvedajatest, haridus- ja teadusministeeriumi keeleosakonna nõunik Jüri Valge nõustub Pajusaluga erialamõistete loomise osas.



«Kui pole eestikeelset kõrgharidust, pole vaja ka eestikeelset gümnaasiumi,» ütles Valge. Ja kui pole gümnaasiumi, pole tarvis ka eestikeelset põhiharidust ning lõpuks, kui pole eestikeelset kooli, siis mis keeles räägivad lapsed kodus vanematega, väljendas Valge oma seisukohta.



Vastilmunud keeleteaduseõpiku koostamisele kulus ligi kaks aastat ning kõike seda tegi professor Pajusalu õppejõutöö kõrvalt.



«Eks võib-olla teiste artiklite avaldamine kannatas selle all veidi, aga tegelikult oli see koostamine väga tore,» ütles Renate Pajusalu.



Avaldamine jätkub

Programmi 19,5-miljonisest eelarvest saavad järgmise kolme aasta jooksul ilmumisvalmis ühtekokku poolsada kõrgkooli õppematerjali. Jüri Valge sõnul saavad kõik ülikoolis õpetatavad valdkonnad oma osa.



Praegu on õpikuks vormumas seitse käsikirja ning lepingud on sõlmitud veel 16 õpiku koostamiseks. Järgmisena ilmub programmi toetusel Ain Raali «Farmakognoosia».



Jüri Valge sõnul toetab ministeerium käsikirjade valmimist, kirjastuskulude katteks tuleb raha mujalt leida. «Sõna ja tähenduse» trükikulud olid honorarideta ja käsikirja autoritasuta 80 000 krooni.



Valge selgitas, et õpikute käsikirja honorarid on väga erinevad, nagu ka trükikulud. «Selles õpikus siin on 250 lehekülge, aga on ka tuhandeleheküljelisi, ning hinna määrab ka see, kui palju on raamatus jooniseid ja värvilist pildimaterjali,» rääkis ta.



Minister Tõnis Lukas kinnitas eile, et kuigi praegu käimasolevas projektis ilmub poolsada eri valdkondade õpikut, on kavas ilmselt jätkata ülikoolide õppematerjalide avaldamise toetamist ka pärast programmi lõppemist 2012. aastal.



Raamat


Renate Pajusalu, «Sõna ja tähendus», kirjastaja Eesti Keele Sihtasutus.



Kõrgkooliõpikud


• Programmi «Eestikeelsete kõrgkooliõpikute koostamine ja väljaandmine 2008–2012» toel valmistatakse viie aasta jooksul ilmumiseks ette 50 kõrgkooliõpikut.



• Praegu on ilmunud üks õpik, seitsme õpiku käsikirjad on lõppjärgus ning lepingud on sõlmitud veel 16 õpiku avaldamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles