Testosteroon muudab rahulikumaks?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Testosteroon muudab rahulikumaks?
Testosteroon muudab rahulikumaks? Foto: AFP / Scanpix

Siiani oldi seisukohal, et meessuguhormoon testosteroon muudab agressiivseks, isekaks ja kasvatab riskikäitumist.

Hiljuti Šveitsi ja Briti teadlaste poolt tehtud uuring näitas, et testosteroon võib muuta hoopis rahulikumaks, vahendab Helsingin Sanomat väljaannet Nature.

Uuringus oli katsealusteks 120 naist. Naised pidid mängima investeerimismängu. Reeglid lubasid kasutada nii ausaid kui ka alatuid võtteid ning partneril oli õigus pakkumine vastu võtta või mitte.

Mida ausama pakkumisega tegemist oli, seda suurem oli tõenäosus, et see vastu võetakse.

Katsealustena kasutati naisi tehnilistel põhjustel, et näha, kui kaua ülemäärase testosterooni mõju naistel kestab.

Uurijad on veendunud, et testosterooni mõju on naistel ja meestel sarnane.

Enne mängukatset sai osa naisi testosteroonitablette, osa aga platseeboravimit.

«Kui senised testosterooniga seotud arusaamad paika peaksid, siis oleks testosterooni saanud katsealused pidanud muutuma agressiivseks ja isekaks ning seda kõike tagajärgedest hoolimata,» selgitas Zürichi ülikooli teadlane Christopher Eisenegger.

Testosteroonitablette saanud rühm käitus aga vastupidiselt. Testosterooni manustanud tegid mängus ausamaid pakkumisi, olid rahulikumad ning minimiseerisid sellega pakkumise hülgamise riski.

Uuringus osales ka kolmas katsealuste rühm. Neile naistele öeldi, et nad said testosterooni, kuid tegelikult oli see platseebo. Kui naised arvasid, et neile manustati testosterooni, nende käitumine muutus agressiivsemaks ja nad tegid rohkem ebaõiglaseid  pakkumisi.

«Testosteroon kui selline ei tekita agressiivsust, vaid sellega kaasnev müüt. Arvamus, et testosteroon teeb agressiivseks on kinni mõtlemises ja ettekujutuses,» selgitas Eisenegger.

Uurijad spekuleerisid, et testosteroon võib kasvatada sotsiaalse positsiooni parandamise vajadust.

«Loomariigis, kus ühiselureeglid on väga lihtsad, võib agressiivsust tihti kasutada. Kuid inimühiskonnas, mis on palju keerulisem, tuleb osata õigesti käituda, kasutada diplomaatiat ja olla aus ning seda kõike, kui tahetakse positsiooni parandada ja edasi jõuda,» nentis Eisenegger.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles