Antidepressandid võivad isiksust muuta?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Antidepressandid.
Antidepressandid. Foto: SCANPIX

USAs Northwesterni ülikoolis tehtud uuring näitas, et antidepressandid võivad isiksust muuta.

Uurijate sõnul  vähendavad need ravimid neurootilisust, kuid samas tekitavad mitmeid uusi ekstravertseid jooni, kirjutab biomedme.com.

Teadlased tegid katse 240 rasket depressiooni põdeva patsiendiga, kellest pooltele manustati depressiooniravimit paroksetiini. Ülejäänud said kas platseebot või kognitiivset teraapiat.

Katsealuste depressiooni ulatust ja iseloomujooni jälgiti enne, kogu ühe aasta pikkuse katse jooksul ja pärast selle lõppu.

Tulemused näitasid depressiooni leevenemist, kuid neurootilised omadused ja endasse sulgumine vähenesid kõige rohkem paroksetiini saanute grupis. Neurootilisuse vähenemine kahandas ka võimalust, et patsiendil uuesti depressioon tekiks.

Uuringut juhtinud Tony Tangi sõnul võisid ravimi poolt esile kutsutud biokeemilised muutused tekitada isiksusemuutuse.

«Neurootilised inimesed on närvilised ja üsna sissepoole elavad, ekstraverdid aga positiivsete emotsioonidega ning suhtlusaldid. Antidepressandid muudavad kehakeemiat, vähendades neurootilisust ning suurendades ekstravertsust. Sellest ka isiksusemuutus,» lisas Tang.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles