Paleontoloogid avastasid türannosauruse «väikese sugulase»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Triiase perioodil elanud lihasööja hiidsisalik  Tawa hallae
Triiase perioodil elanud lihasööja hiidsisalik Tawa hallae Foto: AFP / Scanpix

Paleontoloogid avastasid USAst New Mexico osariigist Ghost Ranchist hilistriiase ajastul elanud hiidsisaliku jäänused.

Teadlaste sõnul on nimetatud liik

Tyrannosaurus rex

`i ja

Velociraptor

`iga suguluses, kuid oli neist väiksem, kirjutab BBC.

Uus hiidsisalik sai  teaduslikuks nimeks Tawa hallae

Uurijate sõnul aitab uus leid heita valgust tollasel hiidkontinendil Pangeal elanud hiidsisalikele.

Uuringut juhtinud Texase ülikooli paleontoloogi Sterling Nebitti kinnitusel anti 215 miljoni aasta vanusele hiidsisalikule nimetus Tawa USA põliselanike hopide päikesejumala järgi.

Esimest korda tehti New Mexicos fossiilide leiupaigal väljakaevamisi 2004. aastal, suurem uurimine käivitati aga 2006. aastal. Leitud skelettidest umbes 90 protsenti olid terviklikud.

Luujäänuste uurimine näitas, et tegemist on teaduses varem mitte mainitud hiidsisalikuliigiga.

«Tawa hallae`l on mitmeid huvitavaid ja ebatavalisi jooni. Enamjaolt on ta luustik nagu teistel sama suurusega hiidsisalikel, kuid teda aitasid eristada ainult talle omased jooned,» selgitas paleontoloog.

Sellel hiidsisalikul olid võrdlemisi lühikesed tagajäsemed, mille varavaste tipus olid teravad küünised. Esijäsemed olid väiksemad, kuid samuti varustatud teravate küünistega.

«Ta hambad aga meenutavad lihanuga, selle tõttu oleme kindlad, et  ta oli lihasööja. See hiidsisalik on hiidsisalike varajase arengu jäänukliik. Tema vanus on umbes 215 miljonit aastat, senileitud vanimad hiidsisalikud on aga 230 miljoni aasta vanused,» nentis Nesbitt.

Teadlaste sõnul aitab uus leid täita hiidsisalike arengus tühja koha. Hiidsisalikud jagunesid kolmeks põhigrupiks – teropoodid, sauropoodid ja lindvaagnalised saurused.

Kahel jalal liikunud teropoodid olid lihatoidulised, nende hulka kuulusid näiteks Tyrannosaurus rex ja Velociraptor. Sauropoodid olid taimetoitlased, selle liigi esindajaks on näiteks Apatasaurus ning lindvaagnalised hiidsisalikud olid Stegosaurus ja Triceratops.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles