Torino surilina autentsus sai viimase hoobi?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Torino surilina
Torino surilina Foto: AP / Scanpix

Arheoloogid avastasid Iisraelist Jeruusalemmast surilina, mis võib Torino surilina autentsusele viimase hoobi anda.

Pühalt Maalt on ka varem surilinu leitud, kuid mitte Jeruusalemmast, kirjutab Daily Mail.

Uurijate kinnitusel on Jeruusalemma lähedalt Hinnomi orust ühest matmiskoopast avastatud surilina koestruktuur ja disain Torino surilina omast märgatavalt erinev.

«Jeruusalemma surilina lõime on lihtne, mitte selline nagu Torino surilinal. Torino kangas kooti umbes 1000 aastat pärast Jeesuse surma,» selgitasid tekstiilieksperdid.

Kui Torino surilina koosneb ühest suurest kangast, siis Jeruusalemma oma mitmest tükist.

Tants Torino surilina autentsuse ümber on käinud juba pikka aega. Möödunud kuul teatas Vatikani uurija, et avastas surilinalt sõnapaari Naatsareti Jeesus. Tema arvates on see kindel tõend, et tegemist oli Jeesuse ümber mässitud kangaga.

Jeruusalemma surilina oli mässitud ümber mehe, kes oli maetud matmiskoopasse. DNA-test näitas, et selles surilinas olnud isik põdes leeprat ja ta suri tuberkuloosi. See võis olla põhjuseks, miks ta matmispaik hermeetiliselt suleti. Selle tõttu säilisid nii surilina kui ka mehe juukseid.

Arheoloog Gibsoni kinnitusel ei vasta Torino surilina suurus esimese sajandi pKr. Palestiina matmiskommetele.

«Torino surilina on üks suur kangas, Palestiina surilinad seda ei ole. Eriti tähtsad olid palestiinlaste surilinade peaosad. Pea mässiti alati eraldi, sest inimene ei pruukinud surnud olla ning võis uuesti ärgata. Näole pandud osa sai kerge vaevaga ära puhuda,» nentis arheoloog.

Gibsoni kinnitusel oli komme, et sugulased läksid kolm päeva pärast isiku surma kontrollima, kas ta ikka on surnud.

«Jeruusalemmast avastatud surilina ja Torino surilina võrdlus näitas, et viimane ei saa olla muud kui keskaegne võltsing,» nentis teadlane. 

Torino surilina kujutab enesest umbes 4,3 meetri pikkust ning 90 sentimeetri laiust linast riidetükki, millele on jäädvustunud inimkuju, kelle haavad meenutavad väidetavalt Jeesuse vigastusi, mis ta sai ristil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles