Päikese-sarnaste tähtede juurest leiti «super-Maad»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päikese-sarnaste tähtede juurest leiti «super-Maad»
Päikese-sarnaste tähtede juurest leiti «super-Maad» Foto: Reuters / Scanpix

Planeedikütid leidsid Maale üsna lähedal asuvate Päikese-sarnaste tähtede juurest «super-Maasid».

Need neli kivist planeeti on suuremad kui Maa, kuid väiksemad kui jäised gigandid Uraan ja Neptuun, vahendab BBC väljaannet Astrophysical Journal.

Planeedid avastasid USA ja Austraalia teadlased, kasutades selleks Hawaiil asuvat Kecki observatooriumi ja Austraalias New South Walesis asuva Inglise-Austraalia observatooriumi teleskoopi.

Planeetide raskusjõu tõttu tekib tähtede valguse värelus ja selle väreluse järgi planeetide suurus ja orbiit kindlaks tehtigi.

Teadlaste sõnul tiirlevad kolm planeeti tähe 61 Virginis orbiidil. See täht asub Maast 28 valgusaasta kaugusel Neitsi tähtkujus.

Need planeedid on Maast 5 – 25 korda suurema massiga.

Veel üks planeet avastati Maast 76 valgusaasta kaugusel Kaalude tähtkujus asuva tähe HD 1461 juurest. Uurijate kinnitusel on selle planeedi mass Maa massist 7,5 korda suurem ja meenutab gaasihiiglast Jupiteri.

Mõlemad tähed on aga meie Päike sarnased nii suuruse kui ka vanuse poolest.

«Need planeedid on oma tähtedele liiga lähedal, et seal vett või elusorganisme leiduda võiks. Samas aga jäävad need planeedid siiski veel «vedela vee tsooni»,» selgitasid uurijad.

Uurijate sõnul andis avastus põhjuse oletada, et Maa-sarnased eluks sobivad planeedid võivad kuskil olemas olla.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles