Nõgi sulatab Himaalaja liustikke

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Himaalaja liustike sulamise üheks põhjustajaks on nõgi
Himaalaja liustike sulamise üheks põhjustajaks on nõgi Foto: AFP / Scanpix

USA kosmoseagentuuri NASA ja Hiina teaduste akadeemia uuring näitas, et Himaalaja liustike sulamise põhjuseks on saastatus.

Teadlaste sõnul mängib liustike sulamisel kasvuhoonegaasidest suuremat rolli hoopis nõgi, vahendab Helsingin Sanomat väljaannet Proceedings of National Academy of Sciences.

«Kivisöe ja puudega kütmise jääkaine nõgi mõjutab jää sulamist mitmel viisil. Esiteks jääle ja lumele langevad nõeosakesed tõmbavad ligi päikesekiirgust. Teiseks, õhus lendlevad nõeosakesed liituvad teiste saasteosakestega, tekitades saastepilvi, mis moodustavad liustike kohale sooja õhukihi,» selgitasid uurijad.

Kolmandaks tõmbab saastepilvede soe õhk vihmaperioodil ligi niiskust, mis saasteosakestega segunenult liustikele sajab.

Himaalaja piirkonnas on kliimasoojenemine olnud kaks korda kiirem kui mujal maailmas.

«Saime aru, et sealne soojenemine ei olnud tingitud ainult kasvuhoonegaasidest, vaid olulist rolli mängib ka mingi kohalik faktor,» lausus uuringut juhtinud NASA teadlane William Lau.

Nõgi on peamiselt pärit Aasia suurlinnadest – diiselmootoritest ning kivisöe- ja puu põletamisest.

Uurijate sõnul on viimase 20 aastaga Himaalajal nõega saastumine kolmekordistunud.

Himaalaja liustike sulamine on pidevalt kiirenenud. Alates 1960. aastatest on nad kaotanud oma pindalast 20 protsenti. Mõnede arvamuste kohaselt võivad praeguse sulamistempo juures need liustikud kaduda 50 aastaga.

Himaalaja liustike sulamine mõjutab miljonite inimeste elu. Himaalaja ja Tiibeti liustikepiirkond on maailma kolmandaks suurim magevee reserv, millest saavad vett mitmed Aasia suured jõed.

Selle vee kadumine mõjutab jõgesid ning mitmetes piirkondades võivad veevarud selle tõttu märgatavalt kahaneda või isegi kaduda. See omakorda võib viia mõne piirkonna väljasuremiseni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles