Maast 40 valgusaasta kaugusel asub «veemaailm»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maast 40 valgusaasta kaugusel asub «veemaailm»
Maast 40 valgusaasta kaugusel asub «veemaailm» Foto: AFP / Scanpix

Astronoomid avastasid Maast 40 valgusaasta kaugusel planeedi, mis võib osaliselt olla veega kaetud.

Teadlaste sõnul on selle planeedi temperatuur elusorganismide jaoks liiga kõrge, kuid seal võib olla 75 protsendi ulatuses vett, edastab Daily Mail.

Uurimine näitas, et sel eksoplaneedil on atmosfäär ning see on varasemalt leitud Päikesesüsteemi-välistest planeetidest Maaga kõige sarnasem. Temperatuur arvatakse seal olevat 120 -  280 kraadi.

See planeet tiirleb ümber punase kääbuse GJ 1214, mis on 3000 korda nõrgem kui meie Päike. Planeet teeb tiiru ümber oma tähe 38 tunniga.

Astronoomid avastasid veega planeedi MEarth projekti käigus, uurides punaseid kääbustähti. Uurimiseks kasutati täiesti tavalist kaheksat väikest, 40-sentimeetrise diameetriga teleskoopi.

Arvatakse, et uus planeet GJ1214b sisaldab kolm neljandikku vett ja jääd ning ühe neljandiku kivimeid.

«Hoolimata kõrgest temperatuurist, on tegelikult tegemist «veemaailmaga». See planeet on palju väiksem, jahedam ja Maaga rohkem sarnane kui üksi varem avastatud eksoplaneet,» selgitas planeedi avastanud Harvard-Smithsonian Center`i astronoom Zachory Berta.

Astronoomid plaanivad uurida selle planeedi atmosfääri, kuna arvatakse, et seal leidub nii heeliumit kui ka vesinikku.

Uue planeedi atmosfääri uurimisel loodetakse abi saada Hubble´i kosmoseteleskoobilt.

«Kuna see planeet on Maale nii lähedal, siis ei peaks Hubble`il olema probleeme sealne atmosfäär kindlaks teha,» selgitas MEarth projekti juht David Charbonneau.

California ülikooli astronoom Geoffrey Marcy oletas, milline selle planeedi ookean on.

«See on oletatavalt küllaltki sügav, kuid selle temperatuur võib olla kuskil 190 kraadi. Ette võib kujutada, et veealadel on kuuma tõttu midagi saunaauru laadset ja saunasarnane keskkond,» selgitas Marcy.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles