ERR: Ida-Virumaal leiti arvatav Rooma-aegne suur ohverdamispaik

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aivar Kriiska.
Aivar Kriiska. Foto: Sille Annuk

Arheoloogid tegid neljapäeval väljakaevamisi Ida-Virumaal Kohtla-Vanakülas, kus otsinguklubi liikmed leidsid Eesti tõenäoliselt kõigi aegade suurima Rooma-aegse ohverdamispaiga.

Kuu aega tagasi leidis arheoloogiahuviline Mihhail Stadnik Kohtla-Vanakülas esimese aastatuhande esimese poole ohverdamispaiga, tema sõnul midagi sellist ta küll leida ei lootnud, sest otsis viikingite münte, aga see, mis välja tuli, on põnevam ja palju vanem, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Muinsuskaitsele teatas ta sellest kohe ja neljapäeval korraldasid arheoloogid koos otsinguklubiga tõsise välitööpäeva, et Rooma impeeriumi languse ajast pärit esemed välja kaevata.

Tartu Ülikooli arheoloogiaprofessori Aivar Kriiska arvates on kõige suurema tõenäosusega tegemist Rooma impeeriumi lõpu aegse rahvaste rändamise perioodi iidse ohverdamiskohaga.

Kriiska ütles, et kõigepealt vaadatakse üle, kas odaotste vartes ja kirveste putkedes on säilinud puitu, sest siis saab radiosüsiniku meetodil selgitada nende vanust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles