Astronoomid leidsid «nõela heinakuhjast»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päikesesüsteem ja Kuiperi vöö. Selle objektid on tähistatud rohelisega
Päikesesüsteem ja Kuiperi vöö. Selle objektid on tähistatud rohelisega Foto: Wikipedia.org

Astronoomid avastasid meie Päikesesüsteemi kaugest piirkonnast «nõela heinakuhjast».

Hubble´i kosmoseteleskoobi abil avastatud 975-meetrine kosmiline objekt asub 6,7 miljardi kilomeetri kaugusel Kuiperi vöös, kirjutab AP.

Varasem väikseim Kuiperi vööst leitud objekt on 48 kilomeetri laiune.

Astronoomide kinnitusel leidub Kuiperi vöös komeedisuuruseid objekte, mis põrkuvad kokku teiste objektidega, muutudes selle tõttu väiksemaks.

Kuiperi vöös toimub kokkupõrkeline evolutsioon, mis lubab oletada, et 4,5 miljardi aasta jooksul on seal muutused toimunud.

Astronoomid peavad huvitavaks fakti, et avastatud objekt on 100 korda tumedam, kui Hubble seda tegelikkuses eristas. Kosmilise «nõela heinakuhjas» avastamiseks kasutati valgustrikki.

Hubble´il on kolm optikainstrumenti Fine Guidance Sensor (täpsed juhtimisandurid), mis aitavad edastada valitud objekte fookusesse võttes väga täpset teavet.

Californias Pasadenas asuva tehnoloogiainstituudi teadlase Hilke Schlichtingi ja ta kolleegide arvates suudavad need kolm instrumenti tuvastada tähtede eest läbi liikuvaid objekte.

Teadlased kogusid 12 000 tundi Hubble`i materjali 50 000 tähe kohta, keskendudes Päikesesüsteemi sellele osale, kus asuvad Kuiperi vöö objektid.

Schlichting  ja ta kolleegid avastasid ühe 0,3-sekundise varjutuse. Nad oletasid, et see Kuiperi vöös asuv objekt liigub ümber Päikese ringikujulisel orbiidil ja on Päikesesüsteemi tasandi ehk ekliptika suhtes 14-kraadise nurga all.

Objekti kaugus määrati varjutuse kestuse aja põhjal, tumestumise ulatus aitas arvutada, kui suure objektiga tegemist on.

Hubble´i ja veel mitmete teleskoopide abil tehtud vaatlused on näidanud, et ka teiste tähtede juures on planeetide moodustumise jääke, mis on sarnased meie Kuiperi vööga.

Kuiperi vöö on Neptuuni orbiidist kaugemal asuv Päikesesüsteemi piirkond, mis sisaldab kääbusplaneete ja tuhandeid komeedisarnase koostisega taevakehi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles