Pluuto uurimislaev on poolel teel

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstniku joonis uurimislaevast New Horizons
Kunstniku joonis uurimislaevast New Horizons Foto: wikipedia. org

USA kosmoseagentuuri NASA poolt Pluuto uurimiseks saadetud kosmoselaev on enam-vähem poolel teel.

2006. aastal lendu lastud New Horizons uurimislaev peaks kauge ja jäise planeediga kohtuma 2015. aastal. Kirjutab Space.com.

Möödunud nädala seisuga oli uurimislaev 2,4432 miljardi kilomeetri kaugusel Maast ja 2,4416 miljardi kilomeetri kaugusel Pluutost.

Uurimislaev peaks Pluuto ja ta kaaslastega kohtuma 14. juulil 2015. aastal ja pärast jätkama teekonda meie Päikesesüsteemi äärealal asuva Kuiperi vöö suunas.

«See on esimene samm. Järgneva kümne kuu jooksul jälgime poolel teel oleva lennumasina teekonda ääremaale, kus Pluuto asub,» selgitas New Horizons missiooni juht Alan Stern.  

Teadlaste sõnul on alus Saturni ja Uraani orbiidi vahel ning liigub Pluuto poole 1,2 miljonit kilomeetrit päevas.

New Horizons on paregu nii-öelda talvitumas, kuid kogub lennurežiimil olles planeetide vahelises ruumis leiduva kohta informatsiooni.

Teadlastel on plaan lennumasin 5. jaanuaril «üles äratada» ning hoida teda sellele režiimil kuni 10. jaanuarini.

Pluuto on Päikesesüsteemi väikseim ja kaugeim planeet. Atmosfääri peamised koostisosad on lämmastik ja metaan. Pluutol on kolm kaaslast.  Selle planeedi läbimõõt on  2300 kilomeetrit ja mass 0,0022 Maa massi.  Keskmine pinnatemperatuur on umbes miinus 230 kraadi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles