Teadlased tahavad muuta süsihappegaasi metaaniks

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teadlased kavatsevad aktiveerida bakteri, mis looduslikult süsinikdioksiidi maagaasi peamiseks koostisosaks metaaniks muudab.
Teadlased kavatsevad aktiveerida bakteri, mis looduslikult süsinikdioksiidi maagaasi peamiseks koostisosaks metaaniks muudab. Foto: Reuters / Scanpix

Jaapani teadlased teatasid kolmapäeval plaanist hakata merepõhja maetud süsihappegaasi metaaniks muutma.


Teadlased kavatsevad eesmärgi saavutamiseks aktiveerida bakteri, mis looduslikult süsinikdioksiidi maagaasi peamiseks koostisosaks metaaniks muudab, vahendab

Tartu Ülikooli teadusportaal Novaator

AFP-d.

Fumio Inagaki juhitav töörühm on juba kinnitanud sellist protsessi läbi viiva bakteri leidumist sügaval merepõhjas Jaapani suurima saare põhjatipu juures. Kuigi bakter on looduses olemas, seisab teadlastel siiski ees raske ülesanne - nad peavad leidma meetodi bakteri töö oluliseks kiirendamiseks.

Looduses muudab bakter süsihappegaasi metaaniks väga aeglaselt. Teadlased loodavad aga välja töötada meetodi bakterite aktiveerimiseks ja süsihappegaasi muundamiskiiruse suurendamiseks.

«Enne ametlikult projektiga alustamist on vaja veel täpne eelarve paika panna,» ütlesid teadlased projekti tutvustades.

«Kui projekt aga lõpuks käivitub, on meie teada tegemist esimese sellelaadse üritusega maailmas,» lisasid nad.

Eesmärgiks on panna bakterid tootma metaani 2000 meetri sügavusele merepõhja maetud süsinikdioksiidist. Jaapani ja teiste riikide teadlased püüavad leida lahendust kasvuhoonegaaside probleemile ning üheks variandiks on just kinnipüütud süsihappegaasi matmine merepõhja.

Selline lahendus ei pruugi aga töötada, sest mõne teadlase arvates võib süsihappegaas merepõhjast uuesti välja imbuda.

Käesolevast uurimusest globaalse soojenemise vastu võitlemisel siiski abi ei ole. Pigem on efekt vastupidine, kui merepõhja setetes olev süsinikdioksiid metaaniks muudetakse ja maapinnal ära põletatakse. Põlemise käigus süsinikdioksiid vabaneb atmosfääri, mistõttu suureneb süsinikdioksiidi kogus atmosfäär-maailmameri süsteemis veelgi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles