Randtiir lendab aastas 80 000 kilomeetrit

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Randtiir
Randtiir Foto: wikipedia. org

Gröönimaa, Taani  ja USA teadlaste sõnul lendavad randtiirud (Sterna paradisaea) aastas 80 000 kilomeetrit.

Randtiir on oma pikkade lennuvahemaadega rändlindude seas esikohal, kirjutab Reuters.

Teadlased panid 11 randtiirule külge jälgimisseadme, geolokaatori.

Keskmiselt läbivad randtiirud aastas 70 900 kilomeetrit, kuid on ka isendeid, kelle teekonna pikkus on 81 600 kilomeetrit.

Varem arvasid ornitoloogid, et need linnud läbivad aastas umbes 40 000 kilomeetrise teekonna.

Randtiirud elavad kuni 34-aastaseks, selleks vanuseks on nad oma rännakutel lennanud umbes 2,4 miljonit kilomeetrit. See on sama kui teha kolm edasi-tagasi lendu Kuule või 60 tiiru ümber Maa.

«See on tõeline saavutus linnult, kelle kehakaal on vaid 100 grammi. Randtiirude teekonna jälgimine paljastas pikimad lindude rännuteekonnad,» selgitas Gröönimaa loodusressursside instituudi teadlane Carsten Egevang.

Randtiirud pesitsevad suveperioodil Islandilt Alaskani, kasutades toitumiseks sealseid kalarikkaid veekogusid. Polaartalve eest põgenetakse maratonlendudega lõuna poole.

Egevangi sõnul oli üllatav see, et Gröönimaa ja Islandi randtiirud tegid augustis oma teekonnal lõunasse ühe kuu pikkuse peatuse Atlandi ookeanil asuvatel Assoori saartel.

Kui linnud aprillis ja mais põhjapoole tagasi lendasid, siis tehti seda üle Atlandi ookeani S-kujuliselt. Teadlaste sõnul kasutasid linnud ära õhuvoole, et energiat säästa.

Lend Antarktikast Gröönimaale võtab aega 40 päeva, randtiirud lendasid päevas umbes 520 kilomeetrit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles