Merelimusk osutus pool-loomaks, pool-taimeks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elysia chlorotica
Elysia chlorotica Foto: pnas.org

USA Lõuna-Florida ülikooli zooloogide sõnul  on üks USA ja Kanada rannikuvetes elav merelimusk pool-loom ja pool-taim.

Uurijate kinnitusel on see rohelist värvi kojata tigu

Elysia chlorotica

võimeline taimepigmenti klorofülli tootma, kirjutab Live Science.

Zooloog Sydney Pierce on neid kummalisi tigusid uuringud 20 aastat.

Pierce avastas limusel fotosünteesi geenid kaks aastat tagasi. Need geenid leiti ka lõplikult välja arenemata loomadel, kes ei olnud vetikaid söönud.

Varem olid teadlased arvamusel, et see loom suudab fotosünteesi tekitada ainult vetikatelt varastatud geenide ja kloroplastide tõttu. Nüüdne avastus aga näitas kindlalt, et ta keha on võimeline klorofülli ka ise sünteesima.

Need limused on võimelised võõrast geneetilist materjali nii hästi omastama, et see antakse edasi ka järglastele. Järglased on võimelised juba ise klorofülli tootma, kuid mitte enne kui nad on söönud piisavalt vetikaid, et saada vajalik kogus kloroplaste. Kloroplaste ei ole nad võimelised ise sünteesima.

Selle liigi esindajad eemaldavad mikroorganismidest klorplastid ja suunavad need oma rakkudesse.

«Hoidsime neid akvaariumis mitmeid kuid. Niikaua kui me neile päikesevalgust andsime, suutsid nad klorofülli tootes ilma söömata toime tulla. See limusk näitas, et üks liik on võimeline omastama teise liigi DNAd. Kuid selle mehhanismi põhjused tuleb veel välja selgitada,» lausus uurija.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles