Astelrai kasutab vett «tööriistana»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Astelrai
Astelrai Foto: AFP / Scanpix

Iisraeli, Austria ja USA teadlased avastasid, et astelrai kasutab vett «tööriistana».

Lõuna-Ameerika astelraidega tehtud katse näitas, et nad suudavad neile antud ülesandeid lahendada, kirjutab BBC.

Teadlaste sõnul ei ole raid vaid reflekse kasutavad kalad, vaid nende kognitiivsed võimed on võrreldavad lindude, roomajate ja imetajate omadega.

Neid kalasid peeti primitiivseks eelkõige nende ehituse tõttu. Astelraidel on luude asemel kõhred. Nende kognitiivsete võimete kohta ei olnud palju teada, kuna neid on keeruline uurida.

Jeruusalemma Heebrea ülikooli teadlaste meeskond eesotsas Michael Kubaga uuris Lõuna-Ameerika astelraisid (Potamotrygon castexi), andes neile mitmeid keerukaid ülesandeid.

Ühes katses kasutati plastiktoru, mille üks ots oli kinni ja selle sees oli toit. Teadlaste suureks üllatuseks suutsid kalad toidu kätte saada. Ka saadi teada, et need kalad teevad vahet toru valget ja musta värvi otsa vahel.

Astelraid mitte ainult ei lahendanud ülesandeid, vaid näitasid üles nutikust, kasutades abivahendeid.

«Tööriista kasutav kala on üsna ebatavaline vaatepilt,» kommenteeris Kuba.

Kuba kinnitas, et astelraid tekitasid oma kehaga laineid, et torus olnud toitu lainete abil kätte saada.

«Astelraid on märgatavalt suuremad kui tavapärased uurimisobjektid nagu näiteks sebrakalad või hiired. Ka on neid siiani peetud primitiivseteks refleksimasinateks, kelle kognitiivsed võimed on ülimalt piiratud,» selgitas uurija.

Kuba sõnul on astelraide uurimine tähtis, kuna nad on üks vanemaid selgroogsete liike.

Astelrai (Dasyatis) on astelrailaste sugukonda kuuluv raide perekond. Astelraisid on teada üle 80 liigi. Elavad peamiselt troopilistes meredes.

Sõltuvalt liigist ulatub nende pikkus 30 sentimeetrist kuni nelja meetrini. Astelraidel on pikk, piitsakujuline sabauim, millel on  mürginääret sisaldav astel. Selle järgi on nad ka oma nime saanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles