Neptuunil ja Uraanil on vedela teemandi ookeanid?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neptuun
Neptuun Foto: Wikipedia.org

Astronoomide ja keemikute sõnul võib Neptuunil ja Uraanil leiduda vedela teemandi ookeane.

Teadlased tegid katse, uurides võimalusi, kas ja kuidas teemant sulab, kirjutab psyorg.com.

«Kui teemant üles sulatada, siis uuesti kristalliseerudes käitub ta nagu vesi. Uuesti üles sulatades saab vedeliku pinnal näha niinimetatud jäiseid osi,» selgitasid uurijad.

Teemant on väga tugev materjal, selle tõttu on seda väga raske sulatada. Ka teemandi sulamispunkti on väga raske mõõta, sest kui teda kuumutada väga kõrge temperatuurini, siis muutub ta grafiidiks.

Tegelikult on grafiit see, mis vedelaks muutub, mitte teemant. Teadlaste sõnul seisid nad silmitsi raske probleemiga, kuidas sulatada teemanti nii, et see ei muutuks grafiidiks.

Teemant ja grafiit on süsiniku allotroopsed teisendid.

Teadlased lahendasid nende ette kerkinud probleemi sellega, et töötlesid teemanti väga kõrge rõhu juures laseriga. Teemant muutus vedelaks rõhu juures, mis oli 40 miljonit korda suurem kui Maa ookeanipõhjas olev rõhk.

Teemant hakkas tükkideks purunema, kui rõhku alandati kuni 11 miljonit korda suuremani kui seda leidub Maa veekogudes ja temperatuur oli 50 000 kraadi.

Teadlased said katset tehes üllatuse osaliseks. Osa teemandist muutus vedelaks, kuid selle pinnale jäid kõige tugevamad teemandi osad, mis meenutasid ookeanis olevaid väikseid jäämägesid.

Ekstrakõrgeid temperatuure ja ülisuurt rõhku võib leida näiteks suurtel gaasiplaneetidel nagu Neptuun ja Uraan.

Oletatakse, et Neptuun ja Uraan on kümne protsendi ulatuses süsinikust. Astronoomide arvates mõjutavad nende planeetide suured vedela teemandi ookeanid sealseid magnetvälju ja ka planeedi liikumist.

«Ainus viis saada kindlad tõendid vedela teemandi ookeanide kohta, on saata uurimislaevad või siis luua mõnes laboris gaasiplaneedi keskkonnaga sarnased tingimused. Mõlemad meetodid on aga väga kulukad ja nende ettevalmistamine võtab aastaid,» nentisid teadlased.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles