Taimed näitavad end nutitelefonis

Marju Himma-Kadakas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli teadlased Tiina Randlane ja Andres Saag näitasid, et ka koju vaasi korjatud jugapuuoksa võib iPhone’i rakenduse «Eesti eFloora» abil määrata.
Tartu Ülikooli teadlased Tiina Randlane ja Andres Saag näitasid, et ka koju vaasi korjatud jugapuuoksa võib iPhone’i rakenduse «Eesti eFloora» abil määrata. Foto: Margus Ansu

Oma koduõuel kasvava arukase tunnevad ilmselt paljud ära, kuid mida teha pargis, kui silma jääb huvitav tundmatu puu? Kui käepärast on iPhone ja iPod Touch, võib puuliigi määrata otse looduses.


Tartu Ülikooli teadlased on koostöös maaülikooli teadlaste ja loodusharidusprojektiga KeyToNature välja töötanud iPhone’ile mõeldud rakendus «Eesti eFloora», mis aitab tuvastada puid ja põõsaid.



1100 taime telefonis


Eelkõige ongi see mõeldud näiteks kooliõpilastes looduse vastu huvi tekitamiseks, neile ju meeldib kasutada huvitavaid tehnikavidinaid, nagu näiteks nutitelefone, rääkis Tartu Ülikooli botaanika ja ökoloogia instituudi dotsent Tiina Randlane.



Määramiseks pole vaja muud kui valida kahe puud või põõsast kirjeldava väite vahel.



Näiteks jugapuu määramiseks tuleb kõigepealt valida: kas «lehed nõeljad või soomusekujulised» või «lehed tavalised, pole nõeljad ega soomusekujulised». Seejärel tuleb valida, kas tegu on üle 80-sentimeetrise või madalama taimega. Saadud tunnuste põhjal teeb iPhone’i määraja andmebaasist valiku ning annab lõpuks jugapuu kirjelduse, looduskaitselise kirjelduse ja palju muud teavet.



Praegu saab telefonis määrata ära umbes 140 puud-põõsast. Eestis on kokku umbes 1500 taimeliiki, andmebaasis on kirjeldatud ligikaudu 1100. Randlase kinnitusel on iPhone’ist võimalik varsti vaadata neid kõiki.



Teine programmi eestvedaja, ökoloogia ja maateaduste instituudi vanemteadur Andres Saag lisas, et järgmisest nädalast saab lisaks piltidele iPhone’is vaadata ka selle liigi levikukaarti Eestis, esialgu ainult veebisirvija abil.



Selline tehnika pole ainus, mis praeguseks on liikide määramiseks leiutatud. Kuna DNA eraldamine kudedest ja ühestainsast rakust läheb üha lihtsamaks, siis on tulevikus näiteks looduses uitajal võimalik teha mõne talle silma hakanud taime DNA-test ja veebis kohe ka infopäring.



DNA-test looduses


See võib välja näha nii, et huviline võtab oma tehnikavidinasse süstlaga väikse proovi. Saab selle taime DNA-andmed, aparaat teeb veebi kaudu päringu andmebaasi ning saab vastuse, mis liigiga võib tegu olla.



«Põhimõtteliselt sõltub kõik tehnoloogiast,» sedastas mükoloog Urmas Kõljalg. Tehnoloogia lihtsa DNA geenijärjestuse määramiseks näiteks looduses on olemas. Küsimus on aga selles, millal areneb tehnoloogia nii palju edasi, et see võiks olla igale inimesele taskukohane, rääkis Kõljalg.



Paleontoloog Ivar Puura mainis, et on olemas ka tehnika, millega võib pildistada mõnd objekti, saata pilt veebi kaudu andmebaasi ning saada sealt vastus, millega tegu.



Liikide määramine looduses

• Taimeliikide digimäärajad leiab aadressilt www.keytonature.eu.


• «Eesti eFloora I. Puud ja põõsad» on esimene omataoline rakendus pihuseadmetele ning saadaval praegu ainult eestikeelsena.


• 2010. aasta on nimetatud elusrikkuse aastaks, mille puhul on eesti teadlased avanud Elurikkuse portaali, kust võib leida erinevate liikide kirjeldusi koos piltidega. Portaal on aadressil www.elurikkus.ut.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles