ÜRO: kolmandik maailma taime- ja loomaliikidest on ohus

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Amazonase jõgi.
Amazonase jõgi. Foto: Repro.

Ühinenud Rahvaste Organisatsioon (ÜRO) hoiatab, et aega bioloogilise mitmekesisuse vähenemise peatamiseks pole palju ning rõhutab, et kolmandik 1,75 miljonist teadaolevast looma- ja taimeliigist on ohustatud.

ÜRO arvestuste kohaselt kaovad liigid 100 kuni 1000 korda kiiremini, kui on loomulik väljasuremise kiirus, vahendas Euroopa Komisjoni Eesti esinduse pressiesindaja.

Vastavalt Rahvusvahelise Looduskaitseliidu andmetele kadus 2008. aastal 717 loomaliiki. Praegu on valgevaalade, koaalade ja koralliliigi acropora cervicornis arvukus vähenemas murettekitava tempoga.

60 protsenti ökosüsteemidest on saaste ja inimestepoolne üleekspluateerimine kahjustanud just viimase 50 aasta jooksul.

Selleks et kaitsta loomi, näiteks Ibeeria ilvest, keda on alles vaid 100 isendit, töötab Euroopa Liit (EL) välja uue lähenemise järgmiseks 40 aastaks, s.o kuni aastani 2050.

Euroliit otsib vastuseid küsimustele, kas eesmärk peaks olema aeglustada bioloogilise mitmekesisuse vähenemist, peatada see või püüda isegi taastada surnud ökosüsteeme ning kas EL peaks edendama bioloogilise mitmekesisuse säilitamist kõikjal maailmas.

Järgmise paari nädala jooksul teeb Euroopa Liit otsuse, kui ambitsioonikaid eesmärke püstitada. Selge on, et eesmärgid peavad olema realistlikud.

Aasta lõpuks peaks ELil olemas olema bioloogilise mitmekesisuse valdkonna selge strateegia järgmiseks 10 aastaks, s.o aastani 2020. On olemas edukaid projekte, nagu Natura 2000 ehk maa-alade võrgustik looduse säilitamiseks, mis katab 17 protsenti euroliidu kogupindalast.

Vaja on aga rohkem teadusuuringuid, rohkem raha ja liidu eeskirjade paremat rakendamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles