Uus kääbusplaneet sai nimeks Makemake

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstniku nägemus kääbusplaneedist 2005 FY9, uue nimega Makemake.
Kunstniku nägemus kääbusplaneedist 2005 FY9, uue nimega Makemake. Foto: Wikipedia.org

Makemake pandi nimeks ühele suuremale ja märgatavamale kääbusplaneedile, mis asub meie Päikeseüsteemi äärealadele jääval Kuiperi vööl. Seni tunti sama taevakeha lihtsalt objektina 2005 FY9.

Rahvusvaheline astronoomide liit (IAU) valis uuele kääbusplaneedile nime Lihavõttesaarte jumalakultuurist, vahendas Helsingin Sanomat. Kujult meenutab see Pluutot, kuid on kaks korda väiksem.

2005. aasta suvel avastatud Makemake kuulub nüüd ametlikult kääbusplaneetide ehk plutoidide hulka, nagu seda on ka Pluuto, Ceres ja tunamullu sügisel endale nime saanud Eris.

Kääbusplaneetide klassifikatsioon loodi kahe aasta eest augustis, kui IAU otsustas lõplikult loobuda  nimetamast Pluutot päris planeediks, sest sarnaseid taevakehasid leidub Kuiperi vööl veel palju.

Rahvusvaheline astronoomide kogukond hakkab järgnevalt määrama nime taevakehale 2003 EL61, mille üle tuleb aga ilmselt äge võitlus, sest selle taevakeha avastamisele kandideerivad koguni kaks konkureerivat tähetarkade rühma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles