Alpha Centauri tähesüsteemis leidub Maa-sarnaseid planeete?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alpha Centauri kaksiktähed (tähistatud roosa noolega)
Alpha Centauri kaksiktähed (tähistatud roosa noolega) Foto: wikipedia. org

USA Florida ülikooli astronoomide arvutused ja arvutimudelid näitasid, et Alpha Centauri kaksiktähtedest koosnevas  tähesüsteemis võib leiduda Maa-sarnaseid ja -suurusi planeete.

Teadlased olid siiani skeptilised, kas planeete saab üldse tekkida gravitatsioonilise kaose keskkonnas, kus kaksiktähtede vahel käib pidev «võitlus», kirjutab Scinecedaily.com.

Alpha Centauri kaksiktähed asuvad lõunataevas Kentauri tähtkujus.

Uurijad keskendusid küsimusele, kas seal olid olemas planeetide tekkimiseks vajalikud tingimused ning «ehitusmaterjalid».

Vastus on jah, sest kaksiktähtedest ühe, Alpha Centauri B (CenB) juures on tingimused planeedi tekkeks sobivad. See täht asub Päikesest 4,2 valgusaasta kaugusel.

«Võimalik, et Alpha Centauri B juures peidab end Maa-sarnane eluks sobiv planeet,» arvas astronoom Jian Ge.

Teadlased tegid mitu arvutisimulatsiooni, mis näitasid erinevad tingimusi, mis viiksid «planeediembrüote» tekkeni. Aluseks võeti, et need planeedid peavad olema niinimetatud eluks sobivas tsoonis.

Eelkõige sobis etteantud tingimustega Alpha Centauri B. See täht on natuke väiksem kui meie Päike – tema mass on 0,93 Päikese massi.  Alpha Centauri B kaksiktäht Alpha Centauri A on umbes 1,1 Päikese massi. Alpha Centauri kaksiktähtedel on ka kolmas kaaslane, mis on väiksem – Proxima Centauri.

Kuigi nende tähtede juurest ei ole veel eksoplaneete avastatud, usuvad astronoomid, et just Alpha Centauri B juures on olemas kõik tingimused elu võimaldava planeedi olemasoluks.

«Alpha Centauri B lähikond on paljulubav uurimisala,» nentisid teadlased.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles